Belgacom

Persbericht 26 mei 2008

Omantel en Belgacom ICS versterken hun parnerschap

Omantel en Belgacom ICS hebben het genoegen een volgende stap in hun partnershap aan te kondigen: de gezamenlijke investering in de Europe India Gateway (EIG)

Belgacom International Carrier Services (Belgacom ICS) heeft via Omantel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Europe India Gateway, het eerste rechtstreekse onderzeese breedbandkabelsysteem met optische vezel tussen het Verenigd Koninkrijk en India. Het systeem zal ook het Midden-Oosten en Afrika bedienen. Door deze gezamenlijke investering in de EIG kunnen beide bedrijven hun kostenstructuur optimaliseren en zich tegelijk verzekeren van genoeg capaciteit om te voldoen aan hun toekomstige behoeften.

Sinds de ondertekening van een intentieverklaring voor een partnershap in november 2006 hebben Omantel en Belgacom ICS al carrierdiensten van hoge kwaliteit geleverd tussen Oman en de rest van de wereld. Het laatste jaar is het maandelijkse verkeer in beide richtingen vervijftienvoudigd, een duidelijke bevestiging van de voordelen die beide operatoren halen uit elkaars complementaire troeven.

Mohammed Ali Al-Wohaibi, CEO van Omantel: 'Als actieve speler in de Golfregio bestaat onze eerste bekommernis erin ons aanbod voor de klanten steeds te verbeteren. Dankzij deze gezamenlijke investering kunnen wij onze beloften op een rendabele manier nakomen en tegelijk een boost geven aan een partnershap dat zich al zeer succesvol getoond heeft.'

Daniel Kurgan, CEO van Belgacom ICS: 'De laatste jaren heeft Belgacom ICS zijn businesspositie in het Midden-Oosten en de Golfregio kunnen verstevigen. Deze gezamenlijke investering met Omantel versterkt ons engagement, niet alleen ten opzichte van het partnership, maar ook ten opzichte van onze klanten in de regio. Dankzij de EIG kunnen wij ons verzekeren van de nodige capaciteit en fysieke redondantie creëren, wat absoluut noodzakelijk is om de kwaliteitsniveaus te kunnen garanderen waarvoor Belgacom ICS gekend is.'

Over Omantel
Omantel is de enige leverancier van geïntegreerde telecommunicatiediensten in Oman. Dankzij zijn strategische ligging op de kruising van de Golf, het Midden-Oosten en het Indiase subcontinent, is Oman uitgegroeid tot een belangrijk aanlandingspunt voor wereldwijde kabelverbindingen, waaronder FLAG (Falcon), SMW3 and TWA1. Daarnaast heeft Omantel rechtstreekse links gecreëerd met zijn buurlanden ­ de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen. Omantel werkt momenteel aan bijkomende kabelaanlandingspunten om zijn bereik tot alle continenten uit te breiden en over een veerkrachtig netwerk te beschikken dat in staat is zijn klanten een ononderbroken dienst aan te bieden. Omantel is in de regio een voorkeursoperator geworden voor interconnectie, die dienst doet als hub naar de regio.

Over Belgacom ICS
Belgacom International Carrier Services nv (Belgacom ICS) is een vooraanstaande globale carrier van spraak- en datadiensten en diensten met een toegevoegde waarde voor 500

leveranciers van draadloze en vaste telefonie en diensten via verkoopkantoren in Brussel, Bern, Dubai, Singapore en New York.
Belgacom ICS staat aan de spits van de internationale communicatiesector, waarin het fungeert als een groeikatalysator in termen van verkeer en bereik. Het bedrijf streeft een wereldwijde interoperabiliteit na tussen alle netwerken, technologieën en diensten. Door deze aanpak en door de joint venture met Swisscom ICS is Belgacom International Carrier Services nu de 9e grootste wholesale voice carrier en een wereldleider op het gebied van mobiele datatransitdiensten.
Meer informatie vindt u op www.belgacom-ics.com.

Over de Europe India Gateway
De EIG is een kabelsysteem van 15.000 kilometer dat drie continenten met elkaar zal verbinden. Het zou operationeel moeten zijn tegen het tweede trimester van 2010. Er zijn dertien aanknopingspunten voorzien in het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Gibraltar, Marokko, Monaco, Frankrijk, Libië, Egypte, Saoedi-Arabië, Djibouti, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en India. Naast de bediening van deze regio's zal het EIG-kabelsysteem ook zorgen voor een naadloze interconnectie met andere belangrijke kabelsystemen tussen Europa, Afrika, Azië en Noord-Amerika. Het systeem maakt gebruik van geavanceerde nextgenerationtechnologie, die ontworpen is om een snelheid tot 3,84 terabit per seconde (Tbps) te halen. Dankzij dense wavelength division multiplexing (DWDM) worden upgradebare transmissiefaciliteiten geleverd voor de ondersteuning van internet-, e- commerce-, video-, data- en spraakdiensten.
Het EIG-kabelsysteem zal ruim 700 miljoen dollar kosten en de capaciteit en de diversiteit tussen de landen in deze regio aanzienlijk verhogen. Zestien telecombedrijven investeren in het project: AT&T; Bharti Airtel; BT; Cable & Wireless; Djibouti Telecom; Du; Gibtelecom; IAM; Libyan Post, Telecom and Information Technology Company; MTN Group Ltd; Omantel; PT Comunicações, S.A.; Saudi Telecom Company; Telecom Egypt; Telkom SA Ltd en Verizon Business.

Contact Omantel
Yousuf Ahmed Al Balushi
Email: Yousuf.Balushi2@omantel.om
Mobile: + 968 93 27 574

Contact Belgacom ICS
Catherine Bals
Marketing & Communications
E-mail: catherine.bals@belgacom-ics.com
Tel: +32 2 547 52 30
Gsm: +32 473 92 28 10


---- --