Ingezonden persbericht


Persbericht

Bekendmaking eerste resultaten van het meerjarig onderzoek naar de effecten van de Cruyff Courts

Amsterdam 26 mei 2008

Maandag 26 mei zijn de eerste resultaten van het meerjarig onderzoek naar de effecten van de Cruyff Courts bekendgemaakt. De resultaten zijn afkomstig van de Clarence Seedorf Playground, waar een Cruyff Court onderdeel van uitmaakt. In opdracht van de Johan Cruyff Foundation heeft het Mulierinstituut in samenwerking met scholengemeenschap Echnaton het Cruyff Court FC Omniworld Veld en de omgeving op en bij de Clarence Seedorf Playground onderzocht. Dit onderzoek is een onderdeel van een grootschalig meerjarig onderzoek naar de effecten van Cruyff Courts. Het bijzondere van de Clarence Seedorf Playground is de betrokkenheid van scholen. Bovendien is het plein een opleidingsplek waar jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen.

Naast Almere wordt ook het Cruyff Court NEC Veld in Nijmegen extra intensief gevolgd en onderzocht. Verder zal binnenkort een dergelijk onderzoek ook op één van de Cruyff Courts in Rotterdam worden gestart. Het onderzoek beslaat ook vele andere Cruyff Courts die minder intensief worden gevolgd.

In de loop van 2009 zal het onderzoek worden afgerond en passend worden gepresenteerd, onder meer via publicatie in boekvorm.

De presentatie van de uitkomsten op de Clarence Seedorf Playground heeft geleid tot veel nuttige informatie en inzichten.

Hieronder een samenvatting van de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek:


* Spelers zijn dolenthousiast over het Cruyff Court. Ook bewoners zijn tevreden.
* Het Cruyff Court is laagdrempelig (dichtbij, geen verplichtingen, aantrekkelijk vormgegeven, goede begeleiding) en nodigt jongeren daarmee uit om vaker te sporten.
* Bewoners denken dat het veldje de overlast heeft verminderd.
* Jongeren die op school en in de wijk vaak problemen veroorzaken blijken zich op het Cruyff Court sportief te gedragen. Sommige jongeren spreken elkaar zelfs aan op de regels van het plein, ook zonder aanwezigheid van volwassenen.
* Het Cruyff Court leidt nauwelijks tot nieuwe vriendschappen, maar verstevigt wel de oude. Jongeren bezoeken het Cruyff Court overwegend met jongeren die zij al kennen via school of de wijk.
* Onder de voetballers op het Cruyff Court is er een duidelijke oververtegenwoordiging van jongens ten opzicht van meisjes. Ook is er een oververtegenwoordiging van niet-westerse allochtonen ten opzichte van autochtone jongeren. Qua leeftijd is de categorie 6-12 jaar oververtegenwoordigd ten opzicht van de categorie 13-18 jaar.
* Dit Cruyff Court ligt vlakbij een school; dat biedt jongeren de mogelijkheid om niet alleen na, maar ook tijdens schooltijd meer te bewegen, zodat ze zich zowel cognitief als fysiek ontwikkelen. Zo versterken deze vormen van ontwikkeling elkaar.
* De betrokkenheid van het verenigingsleven laat te wensen over. Vooral de voetbalverenigingen tonen weinig tot geen belangstelling.

Het Cruyff Court FC Omniworld Veld in Almere heeft de Cruyff Foundation veel inzichten geboden. Een belangrijke vraag is in hoeverre deze bevindingen ook landelijk representatief zijn. Daar zal het lopende onderzoek verder uitsluitsel over moeten geven.

De bevindingen uit Almere geven de Cruyff Foundation (nog) meer input om de Cruyff Courts succesvol te laten zijn de buurt. Zo bieden de resultaten onder andere vele handvatten voor vertaling naar de praktijk, denk hierbij aan activiteiten als het meidenvoetbal en het spelen van onderlinge kampioenschappen tussen de veldjes. De Cruyff Foundation blijft alle partijen in de buurt stimuleren om het Cruyff Court als ontmoetingsplek te gebruiken en als platform in te zetten voor allerlei activiteiten en initiatieven.

Bezoek www.cruyff-foundation.org voor alle ontwikkelingen rondom de Cruyff Courts en de overige activiteiten van de Johan Cruyff Foundation.

Degenen die een volledige evaluatie van het onderzoek wensen te ontvangen kunnen deze opvragen door een e-mail (met naam, e-mailadres en volledig postadres) te sturen naar info@cruyff-foundation.org onder vermelding van Aanvraag exemplaar van Court naar Community .