Sport en Ontwikkeling in Mathare (Kenia) en Culemborg


CVV-Vriendenschaar en MYSA 26 mei t/m 2 juni

CULEMBORG, 20080522 -- Op 31 mei en 1 juni neemt voor de tweede keer een team van de voetbal- en ontwikkelingsorganisatie MYSA uit Kenia, deel aan het internationale A1-toernooi voor profclubs van CVV-Vriendenschaar op 31 mei en 1 juni in Culemborg.

MYSA staat voor Mathare Youth Sports Association en is komt uit de sloppenwijk Mathare in Nairobi.

De deelname van MYSA is meer dan een versterking van het internationale karakter van het toernooi. De manier waarop MYSA vanuit sport sociale problemen aanpakt, beschouwt Vriendenschaar als een inspiratiebron. Om die reden organiseert Vriendenschaar in samenwerking met MYSA verschillende activiteiten om hun werk onder de aandacht te brengen.
Het project wordt ook in 2008 mogelijk gemaakt door de ontwikkelingsorganisatie Impulsis, de KNVB en de gemeente Culemborg.

Toch is er een aanzienlijk verschil met vorig jaar. De onlusten die volgden op de verkiezingen van afgelopen december hebben wonden geslagen binnen de gemeenschap. In Nairobi hebben vooral de mensen in de sloppenwijken daar zwaar onder geleden. MYSA heeft daarom begin dit jaar, naast hulp aan getroffen gezinnen, de voetbalcompetities vervroegd gestart om de aandacht op positieve zaken te richten. Voor MYSA is het nu van nog groter belang dat jeugdteams aan buitenlandse toernooien deel kunnen nemen.

Voor Mysa biedt het toernooi om de Culemborg Cup een kans om hun artistieke voetbalkwaliteiten te laten zien. Tegelijkertijd kan men de jongeren, die zich ontwikkelen tot leiders binnen de eigen gemeenschap, buitenlandse ervaring laten opdoen.

Vanaf haar ontstaan werkt MYSA vanuit het idee dat sport en de dienst aan de lokale gemeenschap hand in hand moeten gaan. Linking sports and community service, is dan ook al 20 jaar het motto van de organisatie. Het doel van MYSA is om, via voetbal, jongens en meisjes uit de sloppenwijken een perspectief te geven en de leefomstandigheden te verbeteren; door ze te stimuleren taken voor de eigen lokale gemeenschap te verrichten, door ze via studiebeurzen te stimuleren om naar school te gaan en door ze voor te lichten over bijvoorbeeld drugs en aids. Inmiddels zijn 17.000 jongeren uit Mathare in 1200 teams actief in en buiten het veld en heeft MYSA verschillende prijzen voor haar werk ontvangen, waaronder in 2002 de Nederlandse Prins Claus Prijs.


Programma

Woensdagmiddag 28 mei speelt MYSA in het kader van de Utrechtse Ragweek een toernooi met studenten en de studenten voetbalvereniging Odysseus in Klein Galgenwaard.
Aanvang 14.00 tot 17.00 uur.
www.kleingalgenwaard.nl
utrecht.ragweek.nl/images/stories/programma.pdf
utrecht.ragweek.nl

Donderdagavond 29 mei speelt het team van MYSA een oefenwedstrijd tegen het eerste elftal van Vriendenschaar. Het eerste elftal is recent kampioen is geworden en gepromoveerd naar de 3e klasse.
Aanvang 20.00 uur.
Adres: Pinksterbloem 91, 4102 KD Culemborg
www.voetbal-clubs.nl/voetbal/vriendenschaar/4.asp

Vrijdagmorgen 30 mei geeft coach David Ouma met trainers en team en samen met Henk van de Wetering van de KNVB en Frank van Eekeren van de USBO, een presentatie tijdens een bijeenkomst over Sport en ontwikkelingssamenwerking aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewe-tenschap van de Universiteit Utrecht.
Aanvang 09.30 tot 12.30
Adres: Bijlhouwerstraat 6, 3511 ZC Utrecht (www.usg.uu.nl).

Zaterdagmorgen 31 mei om 10.30 uur start het tweedaagse toernooi om de Culemborg Cup. Naast CVV-Vriendenschaar en MYSA wordt daaraan deelgenomen door A-1 teams van Sc Feyenoord, Wil-lem II, KAA Gent (België), Halmstadts BK (Zweden), NEC, FC Den Bosch, Vitesse/AGOVV, R.K.C. Waalwijk en H.F.C. Haarlem. (zie www.CVV-Vriendenschaar.nl)

Daarnaast geven de trainers en spelers deze week op dinsdag, woensdag en dondedag presentaties en clinics voor, en gaan zij in gesprek met, leerlingen uit het voortgezet onderwijs op de scholengemeen-schappen KWC en Lek en Linge in Culemborg.