Sloopplannen zetten positie wethouder Princen (PvdA) onder druk


Heeft corporatie Ymere meer macht dan de politiek

AMSTERDAM, 20080526 -- Een langslepend conflict over 93 sociale woningen en 19e-eeuwse gevels splijt de nieuwe coalitie in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Coalitiepartijen SP en Meerbelangen willen bewoners een kans geven om de haalbaarheid van een alternatief plan te onderzoeken. Wethouder Germaine Princen van de PvdA weigert echter woningcorporatie Ymere tot de orde te roepen. De deelraadsvergadering maandagavond zal bepalen of zij deze lijn kan volhouden.

Het conflict begon toen bewoners begin 2007 ontdekten dat Ymere de verplichte inspraak had omzeild. Sindsdien is het verzet tegen sloop gegroeid. In juni 2007 vroeg de deelraad via een motie aan wethouder Princen en Ymere om de plannen stop te zetten en te kijken naar een alternatief voor sloop. Ymere weigerde. Het overleg van Ymere met bewoners beperkte zich tot verhuisregelingen. Germaine Princen steunde de ramkoers van de corporatie, tot verbazing van deelraadsleden en tot woede van de bewoners. De enige concessie die Eric van Kaam, regiodirecteur van Ymere, deed was het instemmen met een onderzoek naar de rapportages over de bouwkundige staat van de woningen.
In maart 2008 presenteerden onderzoekers de rapportage, waaruit bleek dat Ymere de opties voor renovatie veel slechter had voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn. Op basis van deze bevindingen pleitte architect Hein de Haan, hoogleraar Andre Thomsen, de buurtbeheergroep Oosterparkbuurt en het Cuypersgenootschap voor renovatie in plaats van sloop.

In een poging alsnog hun recht op inspraak te halen, presenteerden de bewoners in maart 2008 het plan "een alternatief voor afbraak," waarin zij aangeven hoe sloop voorkomen kan worden. Tot nu weigert Van Kaam naar dat plan te kijken. Wethouder Germaine Princen wil hem echter niet tot de orde roepen omdat ze de relatie met Ymere, de grootste corporatie van Nederland (75.000 woningen in bezit en een geplande 5,4 miljard aan investeringen in de komende volgende vijf jaar), warm wil houden.

Een van de bewoners: "Eigenlijk is iedereen tegen sloop. Behalve directeur Eric van Kaam. Die man is niet gekozen, kent de buurt niet en heeft nog nooit geluisterd naar bewoners. Maar het tragische is dat Germaine Princen alleen naar hem luistert. In het coalitieakkoord staan mooie woorden over burgerinitiatief en behoud van de 19e-eeuwse gevels maar in de praktijk lijkt het alsof het stadsdeel wordt geregeerd door Ymere. Wij vragen niet meer dan dat ons plan op haalbaarheid wordt getoetst. Het is nu tijd voor het stadsdeel om kleur te bekennen."





Ingezonden persbericht