Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Bessensap 2008

26 mei 2008

NWO organiseert op maandag 26 mei 2008 voor de achtste keer Bessensap.

NWO doet dat in samenwerking met de Vereniging Wetenschapsjournalisten Nederland (VWN) en science center NEMO. Het evenement brengt journalisten, redacteuren, voorlichters en mediagenieke onderzoekers dichter bij elkaar. Het motto: wetenschap ontmoet pers, pers ontmoet wetenschap.

Nigel Calder, science writer, voormalig redacteur van de New Scientist en auteur van verschillende BBC programma's, zal tijdens Bessensap in debat gaan met wetenschapsjournalist en chef wetenschap bij de Volkskrant: Martijn van Calmthout. Het debat gaat over de manier waarop journalisten rapporteren over het klimaatdebat. Dus geen discussie over het wel of niet smelten van de poolkappen, maar over de toon en invalshoeken die journalisten gebruiken bij verslaglegging. Daarnaast geven verschillende onderzoekers een korte presentatie over hun onderzoeksresultaten, zijn er wetenschappelijke films te zien en kunnen de bezoekers een speciale rondleiding in NEMO krijgen.

Tijdens Bessensap 2008 wordt ook de Eurekaprijs uitgereikt. Die gaat naar de beste prestatie op het gebied van het populariseren van wetenschap en kennis naar het brede publiek. Er zijn drie categorieën; de boekenprijs, de mediaprijs en de oeuvreprijs. Met de Eurekaprijs wil NWO schrijvers, filmers, journalisten, programmamakers, wetenschappers, media, redacties, producenten en uitgeverijen aanmoedigen om wetenschappelijke kennis en inzichten toegankelijk te maken voor het brede publiek.

Bessensap is op maandag 26 mei in science center NEMO te Amsterdam. Het volledige programma en het laatste nieuws is te vinden op www.nwo.nl/bessensap. Gratis inschrijven als bezoeker kan ook via deze link.

..............................

Meer informatie bij:
Kim van den Wijngaard (NWO, Voorlichting en Communicatie) t. +31(0)70 344 0542, bessensap@nwo.nl
Zie ook: www.nwo.nl/bessensap en www.nwo.nl/eurekaprijs