Time : 17:02:31
Date : 26 May 2008
Sender Name: IWT

IWT in 2007: de structuren en werking versterkt

Brussel, 27 mei 2008 - Vandaag pakt het IWT uit met haar jaarverslag 2007: een uitgebreid verslag dat in detail de brede waaier aan steunmaatregelen voor innovatieprojecten belicht en becijfert. Het geeft ook duiding over de beleidsaccenten van 2008. Het verslag is te downloaden van de website van het IWT.

Het instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie ondersteunt sinds 1991 technologische innovatieprojecten in Vlaanderen. In 2007 kende het IWT in totaal 288 miljoen euro subsidies toe aan innovatiesteun binnen bedrijven, organisaties, onderzoeks- en onderwijsinstellingen in Vlaanderen. Dat is 8% meer dan in 2006. Het budget voor 2008 stijgt nog eens met 11%. Het instituut handelt de laatste jaren dubbel zoveel dossiers af als 10 jaar geleden. En uit de cijfers blijkt dat de werking ervan proportioneel minder middelen vergt dan die van internationale zusterorganisaties.

Verder optimaliseren

Niettemin blijft het IWT de eigen werking voortdurend analyseren, optimaliseren en bijsturen.
Inzake O&O-bedrijfssteun, bijvoorbeeld, werkte het IWT intensief aan de noodzakelijke aanpassing aan de nieuwe Europese Kaderregeling voor steun aan onderzoek en innovatie. Daarnaast boog een werkgroep zich over de vereenvoudiging van de procedures voor steunaanvraag. De nieuwe regelingen zullen vanaf 2008 worden ingevoerd. Bedrijven die een steunaanvraag indienden in 2007 hadden een
slaagkans van meer dan 80%. In totaal werden 461 bedrijfsdossiers ingediend. 78% hiervan door kmo's die 38% van de middelen inpikken. Dit is een belangrijke
stijging van het kmo-aandeel (voorheen 25%). Ook werden verschillende effectmetingen uitgevoerd van steunmaatregelen, -modaliteiten en
-structuren: het Strategisch BasisOnderzoek, het TETRA-Fonds, de competentiepolen Vlaams Instituut
voor de Logistiek, FMTC en het Milieu en energietechnologie Innovatie Platform werden geanalyseerd en geëvalueerd. Verschillende initiatieven werden genomen om de werking ervan te verfijnen en te optimaliseren.

Intern werd de werking van het IWT verder versterkt. In 2006 was uit een studie van Deloitte gebleken dat het instituut te weinig personeel ter beschikking had. In 2007 werd een personeelsplan opgesteld en acties ondernomen om een goede werfreserve samen te stellen. Begin 2008 gebeurden de eerste prioritaire aanwervingen.

Tegenover de gestegen middelen voor 2008 (+11%) staan dan ook meerdere vernieuwingen in de steigers, zoals een nieuw systeem van 'Innovatief Aanbesteden', de modernisering van het KMO-Programma, enz.. Het innovatiebeleid moet zelf continu innoveren.

Meer weten? U kunt het volledige jaarverslag downloaden op www.iwt.be

Of contacteer:
Monique Baeteman, PR & Communicatieverantwoordelijke IWT Tel: +32 (0)2 209 09 17 - GSM: +32 (0)497 550 900
E-mail: mb@iwt.be - http://www.iwt.be

Over het IWT
Het instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie of het IWT is een overheidsinstelling die in 1991 werd opgericht door de Vlaamse Regering ter ondersteuning van technologische innovatieprojecten in Vlaanderen. In 2007 verleende het IWT in totaal 288 miljoen euro subsidies aan innovatiesteun binnen bedrijven, organisaties, onderzoeks- en onderwijsinstellingen in Vlaanderen. Voor kmo's is er een op maat gemaakt KMO-Programma. Naast financiële steun helpt het IWT bedrijven onder andere bij het vinden van de juiste informatie, bij het zoeken van partners in binnen- en buitenland en bij de voorbereiding van projecten in Europese programma's. Het IWT heeft ook een belangrijke Coördinatie-opdracht die doelt op een hechte samenwerking van alle actoren in Vlaanderen die met technologische innovatie bezig zijn. IWT- Monitoring&Analyse of kortweg M&A doet aan innovatiemonitoring en publiceert regelmatig studies. Voor meer informatie zie http://www.iwt.be of tel +32 2 209 09 00.

URL: http://www.iwt.be