Nederlandse Politiebond


Inhalen niet-gewerkte uren tijdens stakingen?

Volgens de Raad van Hoofdcommisarissen zijn de uren waarin politiewerknemers in januari 2008 hebben deelgenomen aan vakbondsstakingen te beschouwen als niet-gewerkte uren en moeten ze in de loop van 2008 worden ingehaald. De NPB kan het om principiele redenen niet met deze zienswijze eens zijn.

Stakingen zijn in onze ogen een middel om de werkgever onder druk te zetten en het realiseren van bepaalde vakbondseisen af te dwingen. Van de effectiviteit van dit pressiemiddel blijft niet veel over als de werkgever bij voorbaat weet dat hij de werknemers de stakingsuren hetzelfde jaar nog kan laten inhalen.

Daarnaast is werk dat door stakingen blijft liggen ´besmet werk´, waarvoor de werkgever geen andere werknemers mag inhuren. Volgens de NPB houdt dat onderdeel van het stakingsrecht ook in dat de werkgever het werk niet achteraf alsnog mag laten opknappen door de betreffende werknemers.

De NPB houdt dan ook vast aan het principiele standpunt dat werknemers die aan stakingsacties meedoen door hun werkgever dienen te worden gekort op hun salaris en vervolgens bij de NPB kunnen aankloppen voor een stakingsuitkering.

Uiteraard is het desondanks mogelijk - en soms ook goed te begrijpen - dat individuele NPB-leden andere afspraken maken met hun werkgever. Naast het inhalen van de gestaakte uren is een andere optie bijvoorbeeld het afboeken van de niet-gewerkte uren van het vakantieverlof.

BELANGRIJK: Alleen als de werkgever salaris inhoudt in verband met deelname aan stakingsacties, heeft een NPB-lid recht op een uitkering uit de NPB-stakingskas.

Gepubliceerd op 26 mei 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.