TNS NIPO

TNS NIPO publicaties

26 mei 2008

Nederlander wil deel ontwikkelingssamenwerking graag uitbesteden aan Europa

Nederlanders zijn van mening dat Europa een duidelijke rol moet spelen in ontwikkelingssamenwerking. Er zijn nu eenmaal zaken die je beter collectief kunt regelen. Tegelijkertijd overschat men het bedrag dat Nederland aan de EU afstaat ten behoeve van ontwikkelingssamenwerking. Nederlanders denken dat het 18,6 procent is van het totale ontwikkelingsbudget dat jaarlijks door Nederland aan de EU wordt gegeven, in plaats van de werkelijke tien procent. De verwachtingen van Nederlanders zijn hoog, maar eigenlijk weten ze vrij weinig over de hulp die de EU biedt. Dit blijkt uit recent onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van NCDO.

Brede steun ontwikkelingssamenwerking
In tegenstelling tot wat veel beleidsmakers denken, staan Nederlanders positief tegenover Europa, ook in vergelijking met andere EU-landen. Wanneer we kijken naar ontwikkelingssamenwerking, dan zegt ruim tachtig procent van de Nederlanders het goed te vinden dat de Europese Unie aan ontwikkelingssamenwerking doet. Daarbij denken ze vooral aan maatregelen met activerende effecten, zoals zelfredzaamheid, scholing en educatie. Ze zien de EU als een gezaghebbend orgaan, dat grote invloed kan hebben op het organiseren van samenwerking.

Geknipt voor de EU
Bepaalde zaken kunnen het beste door Europa worden geregeld. Eén van die zaken is ontwikkelingssamenwerking. Uit de Eurobarometer blijkt dat 79 procent van de Nederlanders 'Steun voor economisch achtergestelde gebieden' zien als zaak voor gemeenschappelijke besluitvorming op Europees niveau. Ook bij het bestrijden van terrorisme (89%) en het beschermen van het milieu (82%) is volgens de Nederlanders een belangrijke taak weggelegd voor Europa. Zaken die de Nederlander graag op nationaal niveau houdt, zijn ons onderwijssysteem, gezondheid & sociale zekerheid, en pensioenen. Ondanks de vele kritiek hebben Nederlanders het gevoel dat we iets te verliezen hebben, omdat we het in Nederland blijkbaar zo goed geregeld hebben.

Aandachtsgebieden
Uit het recente onderzoek voor NCDO komt naar voren dat Nederlanders het er over eens zijn dat de EU zich vooral bezig zou moeten houden met overbevissing, eerlijke handel, milieubescherming, mensenrechten, goed bestuur, duurzame landbouw, wederopbouw, het beschermen van lokale industrie tegen dumpprijzen, het bevorderen van vrede en veiligheid, en noodhulp.

Hulp moet naar Sub-Sahel en arme regio's in Europa Nederlanders vinden dat de EU haar budget moet besteden aan de allerarmste landen, achtergestelde landen binnen EU en Afrika ten zuiden van de Sahara.

1 | Percentage dat besluitvorming op Europees niveau steunt bij diverse onderwerpen

Bron: Eurobarometer, lente 2007

Ontwikkelingssamenwerking in Europees verband (.pdf)

E9854 | TNS NIPObase CASI | Het veldwerk vond plaats van 1 t/m 5 februari 2008. In totaal werden 1.035 Nederlanders van 18 jaar en ouder (n=1.035) ondervraagd.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Sibolt Mulder (tel: 020 522 54 02) of Ageeth Ettema (tel: 020 522 54 34).