Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

23 mei 2008

Staatssecretaris Bijleveld en gedeputeerde Zita Jesus-Leito hebben vrijdag 23 mei het implementatieprotocol ondertekend van het Sociaal Economisch Initiatief (SEI) van Curaçao. Het doel van dit Sociaal Economisch Initiatief is een verbeterde financieel-economische situatie bij aanvang van de nieuwe staatkundige rol van Curaçao binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het door Curaçao opgestelde Sociaal Economisch Initiatief (SEI) was al op vrijdag 16 mei 2008 door de Rijksministerraad geaccordeerd.

Investeren in sociaaleconomische ontwikkeling is voor zowel Nederland als Curaçao van groot belang bij de structurele aanpak van de armoedeproblematiek en het bieden van perspectief aan de bevolking op de eilanden van de Nederlandse Antillen. In dit licht is in het hoofdlijnenakkoord van 2005 en de slotverklaring van 2006 opgenomen dat Nederland extra middelen beschikbaar stelt voor een Sociaal Economisch Initiatief (SEI) voor elk eiland. In het toetredingsakkoord van augustus 2007 is door Nederland het bedrag van 60,5 miljoen gulden gereserveerd voor het SEI Curaçao. Doordat Curaçao de komende jaren ook 30 procent van de reguliere samenwerkingsmiddelen voor de uitvoering van het SEI wil inzetten, is de totale Nederlandse bijdrage aan het SEI 131 miljoen gulden. Ook het Eilandgebied Curaçao en de private sector dragen in totaal nog eens 136 miljoen gulden bij.

Het SEI van Curaçao bevat 118 maatregelen en projecten verdeeld over vijf beleidsterreinen: herstructurering sociale zekerheid, openbaar bestuur, herstructurering economie, arbeidsmarkt en sociale voorzieningen. Voorbeelden zijn het vereenvoudigen van het vergunningenstelsel, het handhaven van de milieunormen bij de raffinaderij, verschillende infrastructurele en vervoersprojecten zoals de verbetering van het stadsentree Punda en de ontsluiting van het Rifgebied, de aanpak van de knelpunten Caracasbaaiweg, optimaliseren van het Openbaar Vervoer, een bereikbaarheidsplan en renovatie riolering Binnenstad en een aantal projecten om specifieke groepen in de samenleving te ondersteunen, zoals jongeren en werklozen helpen aan werk en/of opleidingen, vakscholing tienerouders.

Verder zal geïnvesteerd worden in de bevordering van het studeren in eigen land, extra kinderopvang, activiteiten centra ouderen, verbetering van sportvoorzieningen Barber, Teofilo Cuales, Little League Ball Park, Santa Rosa, Sentro Deportivo Korsou, en medische ouderenondersteuning en naschoolse activiteiten voor speciaal onderwijs.
Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties