Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Koploperconvenant tijdbeleid ondertekend

26 mei 2008

Minister Plasterk van Emancipatie en staatssecretaris Bijleveld hebben vandaag in Den Haag een koploperconvenant tijdbeleid ondertekend met acht gemeenten.

De gemeenten Maarssen, Geldermalsen, Halderberge, De Marne, Hengelo, Zaanstad, Alphen a/d Rijn en Leeuwarden hebben daarmee hun ambities voor een flexibelere dagindeling zwart op wit gezet. De gemeenten gaan zich de komende tijd onder meer inzetten voor het verruimen van openingstijden in de publieke en private dienstverlening.

De gemiddelde Nederlander werkt tussen 9 en 5. Veel voorzieningen zijn dus open van 9 tot 5. Voor werkende mensen is het lastig daarvan gebruik te maken. Dit kan een factor zijn die de combinatie van werk en zorg bemoeilijkt. Flexibele werktijden, handige openingstijden en digitale dienstverlening kunnen het voor vrouwen en mannen makkelijker maken om werk en zorgtaken te combineren. Gemeenten en provincies hebben daarbij een regierol.

Bijna een jaar geleden ondertekenden de provincies Zeeland en Drenthe en de gemeenten Deventer, Heerhugowaard, Enschede en Zoetermeer een koploperovereenkomst. Daar zijn ondertussen positieve resultaten mee geboekt: van het verruimen van openingstijden van het gemeentehuis en de bibliotheek tot een langere openstelling van banken, postkantoren en apotheken. Maar er is ook nog een hoop werk te verrichten. Zo is een avondopenstelling van huisarts- en tandartspraktijken in veel gemeenten nog lang geen vanzelfsprekendheid. Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties