Ingezonden persbericht


Zaanse bajesboten in Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum in Eindhoven heeft de plattegronden van de Zaanse bajesboten opgenomen in de Be(com)ing Dutch expositie die duurt van 24 mei tot 4 september 2008. Be(com)ing Dutch is gericht op datgene wat in Nederland gevoelige kwesties zijn geworden, zoals identiteit, nationaliteit, burgerschap en sociale cohesie. Wat betekent het in de eenentwintigste eeuw om 'Nederlands te zijn' of 'Nederlands te worden'? Wie zijn trouwens 'de Nederlanders' en hoe willen we door onszelf en door anderen worden gezien?
Onder de naam Avant-garde Citizens* 2007-2008 hebben kunstenaars Libia Castro & Ólafur Ólafsson als bijdrage aan de expositie een video-installatie in een container geplaatst buiten het museum bij de ingang. All Included die actie voert tegen de vreemdelingendetentie in de Zaanse bajesboten heeft aan deze installatie haar medewerking verleend. De container is ingepakt in de plattegrond van de eerste verdieping van de Zaanse bajesboot. Binnen zijn een drietal video-portretten te zien van ongedocumenteerde migranten die in vreemdelingendetentie hebben gezeten. De plattegrond met de tweepersonscellen van 12 m² is als pdf te vinden op de website van all included: http://www.allincluded.nl/. All Included strijdt voor vrijheid van mobiliteit en recht op verblijf voor migranten. In een tijd waarin globalisering een feit is moet migratie erkend worden als een deel van een package deal. All included dus. Dit betekent: geen illegaliteit, geen vreemdelingendetentie en geen gedwongen uitzettingen.


* Titel is geïnspireerd door de essay Wij Vluchtelingen, geschreven door filosofe en politiek denkster Hannah Arendt in 1943.

Meer info over de tentoonstelling in het Van Abbemuseum: http://www.vanabbemuseum.nl/nederlands/tentoonstellingen/becoming-dutch_nl.htm

Meer informatie over Avant-garde Citizens van Libia Castro & Ólafur Ólafsson: http://libia-olafur.com/?p=438

info@allincluded.nl
http://www.allincluded.nl
Plantage Doklaan 12
1018 CM Amsterdam
tel 020-3795236

info@allincluded.nl
http://www.allincluded.nl
Plantage Doklaan 12
1018 CM Amsterdam
tel 020-3795236