Bonnefanten Museum Maastricht

Actueel

* - Nieuws

Perstekst Roman Signer

Reisebilder zwischen Leben und Tod

27.05.08 - 18 januari 2009
Opening 25 mei om 14.00 uur

De futiliteit van elk menselijk streven krijgt treffend gestalte in het werk van Roman Signer (1938). Vanaf 1975 maakt deze Zwitserse kunstenaar korte films waarin we hem in de weer zien met allerlei objecten - een stoel, een emmer, een kayak - die vervolgens heel precies omvallen, zinken of exploderen. Signer neemt tijdens deze contraproductieve acties een gedragen houding aan en kijkt zeer ernstig, reden waarom ze hem in de VS de 'Buster Keaton van de kunst' noemen.

Na 1989 vervangen video en digitale media de Super-8-films en maakt Signer meer gebruik van de structurele mogelijkheden van het tijdgebonden medium. Anarchist pur sang die hij is, ondermijnt hij vervolgens de principes waarop zijn kunstenaarschap tot dan toe rustte. De destructieve gebeurtenis als climax en moment van schepping (Kurzzeitskulptur noemt hij ze zelf) maakt in deze films plaats voor een verwachtingsvolle spanning die geen ontlading vindt of die in een regelrechte anti-climax eindigt. Signer zet niet alleen zijn publiek maar ook de kunst zelf telkens weer op het verkeerde been.

De collectie-presentatie Roman Signer: Reisebilder zwischen Leben und Tod neemt Signers uitgebreide verzameling werken in de museumcollectie als uitgangspunt. Een speciale vertoning van zijn beste super-8 films is te zien naast foto-sequenties, sculpturen en installaties. Daarbij toont Signer werken uit zijn privébezit. Te zien zijn foto's van verkoopstalletjes en bermmonumenten gemaakt in Oekraïne tijdens één van Signers vele reizen en niet eerder getoonde schetsen en voorstudies van onuitgevoerde projecten.