Gemeente Gouda


Start Gouda Ontmoet op burendag (25-4-2008)

Beter een goede buur dan een verre vriend. Maar kennen we onze buren tegenwoordig nog wel zo goed? Om hier verandering in te brengen, worden dit jaar voor de 2e keer de Goudse Burendagen gehouden van 27 - 31 mei. Dit sluit aan bij de Europese dag van de buren en vormt de start van "Gouda Ontmoet". De oproep aan iedere Gouwenaar is: organiseer iets leuks in je buurt of straat, ontmoet elkaar en maak het gezellig! Het meest verrassende en vernieuwende idee wordt beloond met 250 euro en komt extra in de schijnwerpers.

Gouda Ontmoet

Met Gouda Ontmoet wil de gemeente de sociale samenhang in de stad versterken. Wethouder Arnout Menkveld (Wijkaanpak): "We willen ontmoetingsactiviteiten op straat- en buurtniveau stimuleren en ondersteunen, zodat mensen elkaar beter weten te vinden. Als je elkaar kent, vraag je eerder hulp als het nodig is en in goede tijden is het gewoon gezelliger. "Gouda Ontmoet" moet iets van de stad worden. Ook bestaande ontmoetingsactiviteiten op bijvoorbeeld scholen, in buurthuizen, in wijkteam- of kerkverband en binnen sportverenigingen zijn van belang. Door deze brede scoop zijn -net als bij de Goudse Stadsregels- alle wethouders en burgemeester Cornelis direct betrokken bij "Gouda Ontmoet".

De Goudse burendagen sluiten zo goed aan bij de intentie van het programma, dat dit een mooi startmoment is. Hoe dit startmoment er precies uitziet volgt later.

Goudse Burendagen

Wat is de bedoeling van de Goudse burendagen? Organiseer met minimaal vijf buren die op verschillende huisnummers wonen een leuke en gezellige activiteit voor de buurt. Dat mag op straat, op de stoep, in de tuin, op het plein, waar ze maar met z'n allen kunnen zitten. De gemeente kan (indien gewenst) zorgen voor een vergunning, wegafsluiting, tafels, parasols, servetten, bekertjes, ballonnen en stoepkrijt. Het enige wat Gouwenaars zelf met hun buren moeten verzinnen, is wat ze op tafel zetten en wat ze gaan doen! Aanmelden kan tot en met vrijdag 16 mei via www.gouda.nl. En zoals gezegd: het meest verrassende en vernieuwende idee wordt beloond met 250 euro. Deze activiteit moet dan wel op de 1e dag, dus 27 mei worden gehouden. Het extra geld is bedoeld om de activiteit te ondersteunen.

Europees evenement

In 1999 is in Parijs het initiatief voor het fêtes des voisins (feest van de buren) ontstaan. Aanleiding was de gedachte dat er tegenwoordig makkelijker contact gelegd wordt met de andere kant van de wereld dan met de buren. Inmiddels is de burendag uitgegroeid tot een Europees evenement van formaat met toenemend succes. In 2006 deden in 22 Europese landen al 580 steden mee. Dit jaar sluit Gouda zich voor de tweede keer hierbij aan.