GGD Zuidhollandse Eilanden


PERSBERICHT

Spijkenisse, 14 mei 2008

Start ZomerExpeditie! 2008
Een campagne van de GGD Zuidhollandse Eilanden over veilig vrijen en verantwoord alcoholgebruik op vakantie

Op dinsdag 27 mei 2008 start de ZomerExpeditie! van de GGD Zuidhollandse Eilanden. De ZomerExpeditie! wordt in week 22 en week 27 gehouden. De ZomerExpeditie! heeft als doel middelbare scholieren bewust te maken van de gevolgen van overmatig alcoholgebruik en de risico's van onveilig vrijen op vakantie. Alle scholen voor het voortgezet middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) van de Zuid-Hollandse eilanden zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de ZomerExpeditie!

Onderstaande scholen nemen op de volgende data deel aan de campagne: Maerlant college; Burg. van Sleenstraat in Brielle (27 mei), Ring van Putten in Spijkenisse (28 mei), RSG Hoeksche Waard in Oud- Beijerland (29 mei), PENTA college CSG Jacob van Liesveldt in Hellevoetsluis (1 juli), Technische School in Middelharnis (2 juli) en PENTA college CSG Bahûrim in Brielle (3 juli).

In de zomermaanden gaan ruim 1 miljoen Nederlandse scholieren, al dan niet in het buitenland, op vakantie. Veel jongeren hanteren tijdens de vakantie andere regels dan thuis. Tijdens de vakantieperi- ode drinken veel jongeren grote hoeveelheden alcohol. Jongens die in Nederland met elkaar op vakan- tie gaan, drinken gemiddeld 21 glazen alcohol op een vakantiedag. Meisjes drinken ongeveer 9 glazen. Ook leggen jongeren op vakantie aanzienlijk sneller contact dan in de thuissituatie. Zo'n 40% van de scholieren heeft een vakantieliefde. Eén op de drie heeft geslachtgemeenschap met zijn of haar vakan- tieliefde, ruim 30% gebruikt hierbij géén condoom.

Via een circuitspel, bestaande uit diverse opdrachten, wordt op speelse en interactieve wijze de kennis van leerlingen over veilig vrijen en alcoholgebruik vergroot. Ook worden zij op deze manier gestimu- leerd na te denken over hun eigen gedrag op vakantie. Het circuitspel bestaat uit een aantal opdrachten die in groepjes van maximaal 5 leerlingen, onder deskundige begeleiding van de GGD, worden uitge- voerd. Enkele voorbeelden zijn: een alcoholquiz, raden van alcoholpercentages van populaire drankjes, bewustwording van wat alcohol doet met het lichaam, een condoomdemonstratie en een spel met vragen over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Na afloop wordt aan iedere leerling een vakantietas met informatiemateriaal uitgereikt.