Universiteit Twente

Nederlands pensioen internationaal robuust

Het Nederlandse pensioensysteem biedt een hoog niveau van dekking en is goed bestand tegen veranderingen in arbeidsmarkt en levensloop. Dat blijkt uit internationaal onderzoek naar de adequaatheid van pensioenen in zes Europese landen, waaraan is meegewerkt door de Universiteit Twente. Het onderzoek wordt op dinsdag 27 mei 2008 in een colloquium aan de UT gepresenteerd en bediscussieerd.

Het colloquium over `publiek-private wisselwerking in de pensioensector' wordt georganiseerd door het Institute for Governance Studies van de Universiteit Twente. Allereerst zal Martin Rein een presentatie geven over zijn onderzoek in de pensioensfeer. Rein, een op wereldniveau bekende specialist, redigeerde recent een boek over vormen van publiek-private interactie in verschillende pensioensystemen. Een nieuw boek over de evolutie van deze vormen is in voorbereiding. In Nederland, Zwitserland en Australië bestaat een specifieke mengvorm, waarin een publiek basispensioen wordt gecombineerd met publiek gemandateerde (verplicht gestelde) private arbeidsgerelateerde pensioenen.

Daarna worden de bevindingen van het internationale onderzoeksproject `Private Pensions and Social Inclusion' gepresenteerd. De Universiteit Twente heeft aan dit project deelgenomen. Er is onderzoek gedaan naar de adequaatheid van pensioenen in zes Europese landen: Duitsland, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Zwitserland en Nederland. Deze landen zijn gekozen omdat ze verschillen in de manier waarop publieke en private verantwoordelijkheden rond het pensioen zijn verdeeld. Belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat de Nederlandse en Zwitserse systemen met een publieke basisvoorziening en gemandateerde private arrangementen, vergelijkenderwijs een hoog niveau van dekking bieden en robuust zijn voor veranderingen in arbeidsmarkt en levensloop.

De middag wordt afgesloten met een paneldiscussie over de implicaties van recente wijzigingen in het Nederlandse pensioenstelsel. Het colloquium is bij uitstek een gelegenheid om de gedachten te vormen over de aard en prestaties van het Nederlandse pensioenstelsel in vergelijking met de stelsels in een aantal andere landen en over de recent in het stelsel doorgevoerde wijzigingen.

Noot voor de pers:

Het - Engelstalige - colloquium vindt plaats op dinsdagmiddag 27 mei aan de Universiteit Twente, deelname is kostenloos, zie voor programma en inschrijving http://www.igs.utwente.nl/news/tekst_igs_site.doc/.


- Contactpersoon Institute for Governance Studies: dr. Duco Bannink, 053-489 3222, d.b.d.bannink@utwente.nl.


- Contactpersoon Universiteit Twente, afdeling Communicatie: drs. Berend Meijering, 053-489 4385, b.meijering@utwente.nl

Top
Laatst gewijzigd op 20-05-2008 15:57:37 door Webmaster