FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: morgen ludieke acties tijdens twaalfde dag OV-acties

Morgen, dinsdag 27 mei, voeren werknemers in het streekvervoer voor de twaalfde keer deze maand actie voor een goede cao. Net als vorige week, rijden ze dinsdag, woensdag en donderdag tot 9:00 uur 's ochtends en `s middag van 16:00 uur tot 19:00 uur. Er worden dan geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Buiten de spitsuren leggen de chauffeurs het werk neer.
Op verschillende plaatsen in het land organiseren de chauffeurs ludieke acties in de tijd die gestaakt wordt. In Purmerend gaan zo'n honderd buschauffeurs tussen 10:30 uur en 12:30 uur de markt op met flyers en zuurtjes. De chauffeurs vinden het zuur voor de reizigers die hinder ondervinden van de acties. In de flyers staat uitgelegd waarom de acties worden georganiseerd.

In Leiden heeft een groep studenten het initiatief genomen om de actievoerende chauffeurs een hart onder de riem te steken en te bedanken voor het rijden tijdens de spits. Daarom gaan ze de chauffeurs om 10:00 uur op de stalling zelfgemaakte versnaperingen brengen.

FNV Bondgenoten wil onder andere een loonsverhoging van 3,5 procent, een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering en een tegemoetkoming in de ziektekosten. Ook willen ze afspraken over sociale veiligheid voor chauffeurs en passagiers, een betere beloning van jonge chauffeurs en het behoud van de doorbetaalde pauze. Werkgevers willen niet op die eisen ingaan. Eerder kwam de bond met dezelfde werkgevers aan andere onderhandelingstafels wel een goede cao overeen met vergelijkbare afspraken.
De onderhandelingen voor een nieuwe cao Openbaar Vervoer liepen 2 april 2008 vast. Als deze week geen akkoord wordt bereikt start vanaf
1 juni een staking voor onbepaalde tijd.

De cao Openbaar Vervoer geldt voor 12.000 werknemers. Ruim 60 procent van hen is aangesloten bij FNV Bondgenoten.

---