CBS

Conjunctuurbericht
Dinsdag 27 mei 2008 9:30
Producenten industrie iets positiever

De ondernemers in de industrie zijn in mei iets optimistischer geworden. Het producentenvertrouwen kwam uit op 3,7 tegen 3,0 in april. Deze lichte verbetering volgt op een daling in de drie voorafgaande maanden. De stemming onder de ondernemers is positief, maar wel minder uitbundig dan in het begin van 2008.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

In mei waren de ondernemers iets optimistischer over de toekomstige productie dan een maand eerder. Ook over de orderpositie waren de ondernemers iets meer tevreden. Het oordeel over de voorraad gereed product is niet veranderd.

Het aantal ondernemers dat aangaf dat de orderontvangsten zijn toegenomen was in mei groter dan het aantal dat een afname zag. De index orderpositie (de orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) liep op naar 116,4. Dit is de hoogste stand in zeventien jaar.

De ondernemers bleven positief ten aanzien van de werkgelegenheid. Al bijna anderhalf jaar is het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang groter dan het aantal dat een daling voorzag.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/industrie-energie/cijfers/