Stichting Aids Fonds

Van de 5 Nederlanders met hiv weten er 2 niet dat ze het hebben

27-05-2008
In Nederland zijn er minstens 7.400 mensen die niet weten dat ze hiv hebben. Naar schatting 18.500 mensen hebben hiv, waarvan 40 procent niet op de hoogte is van de hiv-status. Dit baart het Aids Fonds zorgen. Daarom lanceert het Aids Fonds vandaag een nieuwe massamediale campagne om het Nederlandse publiek erop te wijzen dat er zowel nationaal als internationaal nog een hoop te doen is. Onder meer wordt aandacht gevraagd voor het aantal mensen dat zich niet heeft laten testen. Mensen die tot een risicogroep behoren worden door het Aids Fonds opgeroepen eens per jaar een hiv-test te doen.

Op tijd laten testen
Als iemand met hiv zich tijdig laat behandelen, heeft hij of zij een goede levensverwachting. Mensen die een te lage weerstand hebben als ze de uitslag hiv-positief krijgen, hebben slechtere behandelingsperspectieven en een grotere kans om vroegtijdig te overlijden. Tijdige opsporing van een hiv-infectie is nodig om gezondheidsschade te voorkomen.

Verder geldt dat mensen die weten dat ze hiv hebben, veiliger vrijen dan mensen die dat niet weten. Ook vermindert de behandeling met hiv-remmers de besmettelijkheid, waardoor hiv moeilijker wordt overgedragen. Een dubbel belang dus om meer te testen op hiv, zowel voor de gezondheid van het individu als voor de volksgezondheid.

Het Aids Fonds zet de komende jaren in op een toename van het aantal mensen dat de eigen hiv-status kent. Als je tot een risicogroep behoort, moet je eenmaal per jaar een hiv-test laten doen, zegt Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds Met de beschikbaarheid van hiv-remmers is er in Nederland geen geldig excuus om dit niet te doen. Het is belangrijk om je dan meteen ook op andere soas te laten testen.

Risicogroepen
Van de mannen met homoseksuele contacten heeft naar schatting 63 procent zich ooit laten testen op hiv. Maar slechts 30 procent van alle mannen met homoseksuele contacten heeft zich in het afgelopen jaar laten testen. En voor sommige etnische minderheden geldt dat de hiv-diagnose te laat wordt gesteld, waardoor zij een slechtere gezondheidsverwachting hebben. Vooral hiv-geïnfecteerden uit zuidelijk Afrika vinden de weg naar de dokter te laat. Ze komen vaak binnen met een al veel te lage weerstand, dat wil zeggen minder dan 200 CD4-cellen. Van de mensen die in de periode 2006-2007 gediagnosticeerd zijn met hiv, had 27 procent minder dan 200 CD4- cellen. Dit percentage varieert per etnische groep. Voor mensen afkomstig uit Nederland was het 22 procent, voor mensen uit zuidelijk Afrika 40 procent, Latijns Amerika 35 procent en de Caraïben 38 procent.

Nieuwe campagne Aids Fonds
De nieuwe campagne van het Aids Fonds maakt duidelijk dat hiv nog steeds actueel is in Nederland. Veel mensen met hiv hebben te maken met negatieve reacties uit hun omgeving en durven niet te vertellen dat ze hiv-positief zijn. De campagne wijst bovendien op de internationale aidsproblematiek. Zo krijgt 70% van de mensen met hiv wereldwijd niet de noodzakelijke hiv-remmers.