Gemeente Aalten


Drie genomineerden voor Monumentenprijs

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 13 september aanstaande wordt de winnaar van de Monumentenprijs bekend gemaakt. Het college heeft drie kandidaten voor de prijs genomineerd te weten, De Vinkenburg in Bredevoort, Boerderij Ovink Ni-jhuus en de heer B.L. Post voor zijn werk voor de Oude Helenakerk in Aalten.

Aanmeldingen voor prijs

Tot 22 maart 2008 konden kandidaten voor de prijs worden aangemeld. De kandidaten moesten in 2007 werkzaamheden hebben verricht aan het voorgedragen pand of anderszins een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het monumentenbehoud in de gemeente Aalten. Vanuit diverse hoeken hebben wij aanmeldingen mogen ontvangen. De aanmeldingen zijn besproken in de Monumentencommissie. Zij heeft advies uitgebracht aan het college over de genomineerden. Het advies is unaniem overgenomen.

De genomineerden

De Vinkenburg aan de Misterstraat 44 in Bredevoort is gebouwd in 1916 door de fabrikant Guus Sevink. Het pand was destijds voorzien van de meest moderne snufjes. De heer en mevrouw De Heus hebben de vervallen villa gerestaureerd. Vanwege hun enorme inzet en aandacht voor detail zijn zij genomineerd voor de monumentenprijs.

Boerderij Ovink Ni-jhuus, gelegen aan het Ovinkveld 4 in de Heurne, is een rijksmonument. Dit betekent dat veel restauratiewerkzaamheden handmatig moesten worden uitgevoerd en dat gebruik is gemaakt van schaarse oude bouwmaterialen. Dankzij hun creativiteit en inzet is de familie Van Beek-Meinen erin geslaagd om het pand uit 1786 weer in zijn oude luister te herstellen.

De heer B.L. Post is genomineerd vanwege de werkzaamheden die hij heeft verricht voor de restauratie van het in- en exterieur van de Oude Helenakerk te Aalten. Ook verzorgt de heer Post rondleidingen in de kerk.

Monumentenprijs

Door de monumentenprijs wordt het belang van monumenten voor de inwoners en bezoekers van de gemeente Aalten onder de aandacht gebracht. Met het toekennen van de prijs wil het college haar waardering uitspreken voor het behoud en de wijze van herstel van waardevolle oude panden of objecten. De prijs kan als stimulans dienen voor eigenaren van monumenten om hun pand te restaureren of (groot) onderhoud te plegen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van EUR 250,--. Daarnaast krijgt de winnaar een kunstwerk ter waarde van EUR 350,-- met het betreffende pand als onderwerp. Het kunstwerk is afkomstig van een lokale kunstenaar.