Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Aalten - fietsendiefstal kunnen we samen aanpakken.       |
Samen de fietsendiefstal terugdringen. De politie, de gemeente en de fietsersbond in Aalten willen samen met de fietsenbezitters deze vorm van veel voorkomende criminaliteit aanpakken. Het is namelijk een probleem van ons allen en verdient een gezamenlijke aanpak.

Jaarlijks worden er in de gemeente Aalten gemiddeld 100 fietsen gestolen. Bij het station bleken het afgelopen jaar 25 fietsen te zijn gestolen. De volgende locaties waar meerdere diefstallen zijn gepleegd, zijn de Haartsestraat, de Haartseweg, de Hofstraat, Lage Blik en de Lichtenvoordsestraatweg. Nummer drie in de opsomming van locaties waar fietsen worden gestolen, zijn De Admiraal de Ruyterstraat, de Bredevoortsestraatweg, de Dijkstraat, de Driessenshof, de Grote Maote, de Landstraat en de Romienendiek. In Dinxpelro zijn drie locaties waar pieken waar te nemen zijn, te weten bij de Achterhoek Arena, sportvelden en de locatie waar de feesttent voor de jaarlijkse Oranjefeesten staat. Bij de sportvelden blijken veel dure fietsen te worden gestolen. Het aantal aangiften in de gemeente Aalten tot nu voor 2008 is 61.

Aangifte doen Voor de gedupeerde is het altijd een ergernis want men moet lopend naar huis. Vervolgens, en dat is echt belangrijk, volgt het traject van het aangifte doen bij de politie. De makkelijkste manier is via www.politie.nl en hebt u geen Internet dan kunt u via 0900 - 8844 met de politie een afspraak over de wijze van aangifte doen.

Extra inzet De politie Aalten gaat de komende maanden extra menskracht inzetten om fietsendiefstal aan te pakken. Preventief gaan agenten samen met de fietsersbond tijdens evenementen en op scholen fietsen graveren. De meeste nieuwe (duurdere) fietsen zijn voorzien van een tag (chip). Bij fietsen met een aluminium frame plaats men de postcode meestal op de cranck. De repressieve aanpak vindt plaats met een handcomputer waarin alle geregistreerde gestolen fietsen staan. Op plaatsen waar veel fietsen gestald worden, gaat men controleren en ook bij verkeerscontroles wordt de computer ingezet.

De gemeente heeft inmiddels op enkele plaatsen de begroeiing aangepast, zodat er beter zicht op gestalde fietsen ontstaat en de politie bij een verdachte situatie gebeld kan worden.

Graveeracties Bij de volgende evenementen gaat de politie samen met de fietsersbond fietsen graveren: Farm & Countryfair in Dinxperlo op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni. Hiervoor staat men tussen 10.00 en 14.00 uur met een stand aan de Dinxperlosestraatweg. Tijdens de Aaltense fietsvierdaagse staat men dinsdag 8 en donderdag 10 juli tussen 09.00 en 11.00 uur met een stand op de Landstraat in Aalten.

Tot slot wordt de stand tijdens de Aaltendagen van 24 en 31 juli en 7 en 14 augustus in het centrum geplaatst. Hier staat men tussen 20.00 en 22.00 uur bij de Rabobank aan de Hofstraat. Noteer deze data vast in uw agenda.

Eigen actie Naast de acties van de politie, de fietsersbond en de gemeente kan de eigenaar zelf ook iets doen tegen fietsendiefstal.

- Zet uw fiets met kwalitatief goede sloten op slot. Check bij de aankoop of het slot voorzien is van het ART-keurmerk. - Zet uw fiets goed op slot: omsluit met het fietsslot het voorwiel én de schuine framebuis en maak het slot vervolgens ergens aan vast (een fietsenrek, hek, brugleuning e.d.). Zet uw fiets overigens nooit alleen aan het voorwiel vast. - Zorg ervoor dat een beugelslot zo los mogelijk zit en leg een ketting niet op de grond.

Mocht ondanks alle preventieve acties uw fiets toch gestolen worden, doe dan altijd aangifte. Pas dan kan de politie iets voor u betekenen wanneer de fiets in Aalten of elders wordt aangetroffen.

Einde bericht


---


---


---

---- --