AutoRai

Nieuwe Mazda6 schoonste benzineauto in Ecotest 2008

(5/27/2008)
De nieuwe Mazda6 1.8 Exclusive is de schoonste benzineauto op de Nederlandse markt. Dat blijkt uit de Ecotest 2008, een grootschalig Europees onderzoek naar de emissies van autoâs, dat de ANWB deze week publiceerde. Na twee hybrideautoâs en drie modellen met een dieselmotor bezet de nieuwe Mazda6 met benzinemotor de zesde plaats op de overall ranglijst.

De Mazda6 scoort vooral hoog dankzij de nieuwe gewichtstrategie van Mazda, waarbij nieuwe modellen, in tegenstelling tot de heersende trend, lichter zijn dan hun voorganger. De nieuwe Mazda6 is, afhankelijk van de uitvoering, minimaal 35 kg lichter, wat gunstige gevolgen heeft voor het brandstofverbruik en de daaraan gekoppelde emissies.

Daarnaast heeft Mazda de vier beschikbare motoren voor de nieuwe Mazda6 allemaal aangepast en verbeterd ten opzichte van het vorige model. De 2.0 en 2.5 liter benzinemotoren maken gebruik van sequentiële klepbediening (S-VT) voor een optimaal motorrendement binnen het gehele toerentalbereik. Een verbeterd luchtinlaatsysteem zorgt bij alle drie benzinemotoren voor meer vermogen en trekkracht. Dit werd bereikt door aanpassingen aan de inlaatpoorten en het inlaatspruitstuk, door het aanpassen van de vorm en de positie van de wervelregelklep en door toepassing van een variabel inlaatsysteem. De weerstand in de uitlaatgasstroming werd teruggebracht door aanpassingen aan het uitlaatspruitstuk.

Dit heeft met name bij de 1.8 liter benzinemotor geresulteerd in een gecombineerde verbruik van slechts 6,8 liter per 100 km (Sedan), een verbetering ten opzichte van zijn voorganger met 0,9 liter ofwel 11,7 %.

De EcoTest wordt uitgevoerd in het emissielaboratorium van de Duitse zusterclub van de ANWB, de ADAC, en is ontwikkeld in opdracht van de FIA Foundation. De EcoTest biedt consumenten informatie over de emissies van autoâs, waarbij de uitstoot van CO2 en de emissies van roet, NOx, HC en CO naar punten worden omgerekend, die tezamen leiden tot een beoordelingen in sterren. Het maximaal haalbare is 5 sterren, een score die tot nu toe nog niet is bereikt.

De nieuwe Mazda6 behaalde een score van 4 sterren en totaal 80 punten. De Mazda6 met 1.8 liter motor is nu ook tijdelijk beschikbaar als actiemodel in een gelimiteerde serie onder de naam Olympia Sport, voorzien van vele extraâs, zoals 17 inch lichtmetalen velgen, mistlampen vóór, dual-zone climate control, lederen stuurwiel en pookknop, 6-CD wisselaar, cruise control, automatisch dimmende binnenspiegel, Bluetooth handsfreesysteem, regen en lichtsensor en elektrisch inklapbare buitenspiegels. Deze Mazda6 Olympia Sport is verkrijgbaar vanaf ⬠26.995,- (Sedan).