PvdA-voorloper liet vakbondsleider gek verklaren

27/05/2008 10:25

Vereniging Solidariteit Zuid-Oost

Dissidente SDAP'er Louis Doedel slachtoffer koloniale psychiatrie

Het Koningin Wilhelminabrugincident

De Surinamer Louis Doedel was actief lid van de Nederlandse SDAP, de voorloper van de Partij van de Arbeid, en kwam in de crisisjaren op voor werklozen en kleine boeren op Cura(cc)ao en in Suriname. Dit werd hem niet in dank afgenomen. Onder het mom van een verkeersovertreding op de Koningin Wilhelminabrug liet landvoogd Van Slobbe hem van Cura(cc)ao verwijderen. Hij werd door het Surinaamse koloniaal bestuur met medewerking van de Nederlandse regering opgeborgen in een psychiatrische inrichting, waar hij na 43 jaar eenzame opsluiting stierf.

Bewindslieden in Nederland, Cura(cc)ao en Suriname alsmede psychiaters ontnamen vakbondsleider Louis Alfred Gerardus Doedel zijn rechten en maakten zich schuldig aan fraude, valsheid in geschrifte en machtsmisbruik.

Leugens van minister De Graaff van Koloniën en het lakse gedrag van de SDAP en de Tweede Kamer die niet geïnteresseerd waren in het Surinaamse lid van de partij maakten het gerechtvaardigde verzet van Doedel onschadelijk. De koloniale psychiatrie deed het vuile werk en verleende hand en spandiensten aan het bewind om deze politieke gevangene zonder vorm van proces voorgoed te laten opsluiten.

Nizaar Makdoembaks nam de geschiedenis van Louis Doedel als uitgangspunt voor een publicatie die feitelijk over koloniale dictatuur en racisme in de jaren dertig en veertig gaat en hoe de Nederlandse politiek, en met name de SDAP, daar mee omging. Deze verborgen geschiedenis in de vaderlandse politiek wordt door Makdoembaks aan het licht gebracht na analyse en interpretatie van feiten uit onder andere geheime rapporten van begin jaren dertig en gesprekken met mensen uit Doedel's omgeving.

Het lukte Amnesty International in de jaren tachtig niet alle feiten boven tafel te krijgen. Deze publicatie presenteert die feiten wel. Makdoembaks hoopt daarmee de deur open te zetten naar een zeer gewenste rehabilitatie.

Titel:

Psychiatrie - een dodelijk wapen tegen de dissidente SDAP'er Louis Doedel

Het Koningin Wilhelminabrug incident

Uitgeverij: Het tribunaal

Aantal Pagina's: 131

Prijs: euro 19, 95

Te bestellen bij de boekhandel en www.het-tribunaal.nl