Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Sybolt de Boer de eerste winnaar van het Willem Wolthuis Toernooi

Van 23 tot en met 25 mei werd het eerste Willem Wolthuis Toernooi gehouden in het mooie Amsterdams Lyceum te Amsterdam. Dit toernooi is in het leven geroepen om een speler te eren die van grote betekenis is geweest voor VAS, de Nederlandse en de internationale schaakwereld.

Als schaker was hij vlak na de tweede wereldoorlog een topspeler, die echter zijn maatschappelijke loopbaan voorrang verleende. Hij organiseerde van de jaren zestig tot de jaren negentig belangrijke schaaktoernooien in Nederland, waaronder de beroemde IBM- toernooien. Na bijna zeventig jaar lidmaatschap bij het VAS overleed deze markante schaker in 2006.

Symbolisch
Het toernooi telde 64 deelnemers, geen bewuste keuze, er was tenslotte genoeg ruimte om meer deelnemers te huisvesten, maar desalniettemin een mooi symbolisch aantal voor de eerste editie van een schaaktoernooi waarvan gehoopt wordt er een traditie van te maken.

Vooraf waren er enkele duidelijke favorieten, Sybolt Strating (ELO 2341), Cor van Dongen (ELO 2315) en Sybolt de Boer (ELO 2314) werden getipt als mogelijke winnaars. Met kort daarachter enkele gevaarlijke outsiders onder wie bijvoorbeeld Arno Bezemer (ELO 2282), Henk Schmitz (ELO 2263) en Tex de Wit (ELO 2232).

Na een spannende strijd ging de overwinning naar Sybolt de Boer, die alleen in de vijfde ronde een half punt hoefde af te staan aan Enrico Vroombout. Aran Köhler en Enrico Vroombout deelden de tweede plaats met een score van 5 uit 6. De jeugdprijs ging naar Don van den Bergh met de verdienstelijke score van 4 uit 6. De ratingprijs voor spelers met een rating tot en met 1840 was voor Rufael Mekuria; de tweede ratingprijs ging naar Frits Veenstra.

Het toernooi was zeer geslaagd, de locatie werd als zeer prettig ervaren, het Amsterdams Lyceum toonde zich een uitstekende gastheer en de deelnemers waren erg onder de indruk van het gebouw en de lange geschiedenis ervan. Er hing een goede sfeer en er werd goed geschaakt. Alle ingrediënten om er een traditie van te maken. Niels van Dam

---

Rik Roelofs verrassend winnaar IJSCO WDC Duiven

Met nog één ronde in de IJSCO-jeugdcyclus in het OSBO-gebied te gaan, wordt de strijd in het klassement erg spannend. Er zijn nog verschillende kanshebbers die als kampioen van het IJSCO-seizoen 2007/2008 door het leven kunnen gaan. Dat zijn Fabio Bravo, Justin Gunther, Nick Beijerinck (de kampioen van het seizoen 06/07), Martijn van Blitterswijk, Thomas Beerdsen en de verrassende winnaar van het IJSCO jeugdtoernooi van WDC, Rik Roelofs.

Rik Roelofs, die slechts één halfje moest afstaan aan de nummer twee Marcella Gunther (Nederlands kampioen meisjes), werd afgelopen zaterdag ongeslagen winnaar van het IJSCO toernooi van WDC in Duiven. Op 7 juni vindt bij SV Wageningen de slotdag van de IJSCO competitie plaats.

Het verslag van het IJSCO-toernooi van WDC Duiven is te lezen op deze link.

Meer info en mooie foto's van dit toernooi zijn te zien op de IJSCO-site. Op deze site kan met zich ook aanmelden voor het laatste IJSCO-toernooi van dit seizoen.

---