Oliemaatschappijen lanceren Europese actie voor zuiniger rijden

27/05/2008 11:06

Lensink van Berkel BV

Consumentencampagne voor bewustwording rijgedrag

Den Haag, 27 mei 2008 - De Nederlandse oliemaatschappijen, verenigd in de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI), lanceren vandaag de actie: 'Save More Than Fuel' ('Spaar het milieu, bespaar brandstof'). Dit gebeurt in samenwerking met de Europese Commissie. De actie start eveneens in 29 Europese landen tegelijk. Het doel is consumenten aan te zetten brandstof te besparen door hun rijgedrag aan te passen. In Nederland werkt de olie-industrie in deze actie nauw samen met Het Nieuwe Rijden.

Veertig oliemaatschappijen in heel Europa hebben hun krachten gebundeld om consumenten minder brandstof te laten gebruiken. In de campagne worden tien tips gegeven hoe mensen zuiniger kunnen rijden, waardoor autorijders brandstof besparen en hun CO2-uitstoot verminderen. Met een gelijkmatige snelheid rijden en regelmatig de bandenspanning controleren kan bijvoorbeeld al heel veel schelen. Miljoenen folders met deze tips worden verspreid over meer dan 45.000 benzinestations in Europa. Consumenten kunnen meer informatie vinden op de website: www.savemorethanfuel.eu.

Voor Nederland lag het voor de hand om hierin samen te werken met Het Nieuwe Rijden, een initiatief vanuit de overheid. Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings: "We zijn zeer verheugd dat de gehele Nederlandse, maar ook Europese olie-industrie zich aansluit bij het gedachtegoed van Het Nieuwe Rijden. De boodschap naar de consument toe zal hierdoor nog beter aankomen: zuiniger rijden kan echt door maar een paar kleine aanpassingen in het rijgedrag."

In Brussel wordt de lancering van de campagne bijgestaan door eurocommissaris van Energie Andris Piebalgs: "De EU heeft energie-efficiëntie aangeduid als middel om de klimaat- en energiedoelen van 2020 te behalen. Dit soort initiatieven tonen de belangrijke rol die de olie-industrie hierin speelt. Daarbij speelt dezelfde olie-industrie ook een belangrijke rol door kwalitatieve en efficiënte brandstof te bieden en haar eigen energie efficiëntie prestatie te verbeteren."

De lancering loopt overal in Europa simultaan. Hierdoor worden vele miljoenen autorijders bereikt. Alle Europese oliemaatschappijen zijn verenigd in de European Petroleum Industry Association (EUROPIA). Bestuurder Panos E. Cavoulacos: "Met deze campagne laat de hele industrie zien wat hun rol is in het behalen van klimaat- en energiedoelen. Daarnaast opent het ook een dialoog met onze klanten. Door onze kennis, expertise en infrastructuur te gebruiken, kunnen we goed communiceren en gezamenlijk beginnen een verschil te maken."

Over Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI)

De Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) is de Nederlandse tak van EUROPIA en vertegenwoordigt de gemeenschappelijke belangen van zeven petroleumindustriemaatschappijen in Nederland. Deze maatschappijen raffineren aardolie, brengen petroleumproducten op de markt en verkopen deze bij tankstations. De leden van de VNPI spelen een belangrijke rol in de nationale economie. De sector omvat de opslag van ruwe aardolie, de raffinage in de vijf raffinaderijen van de leden, de opslag en het transport van aardolieproducten en de verkoop van motorbrandstoffen in tankstations. De leden van de VNPI zijn samen verantwoordelijk voor 99% van de productie en 80% van de verkoop van aardolieproducten in Nederland. Leden van de VNPI zijn: BP Nederland B.V.; Esso Nederland B.V.; Kuwait Petroleum (Nederland) B.V.; Shell Nederland B.V.; Delek Nederland B.V.; TOTAL Nederland N.V., Van der Sluijs Groep, Gulf Nederland B.V. en Tamoil Nederland zijn aangesloten leden bij de VNPI. De VNPI is aangesloten bij het VNO-NCW en COGG (Centraal Overleg Gevaarlijke Goederen).

De tien tips van de campagne:

Zorg dat uw auto goed wordt onderhouden en controleer regelmatig het oliepeil.

Controleer elke maand de bandenspanning.

Haal onnodige ballast uit uw kofferbak of van de achterbank.

Doe de ramen dicht, vooral bij hogere snelheid, en haal het bagagerek van het dak als u dit niet gebruikt.

Zet de airconditioning alleen aan als dat nodig is.

Ga meteen rijden als u de motor heeft gestart en zet de motor af als u meer dan een minuut stilstaat.

Rijd met een gelijkmatige en aangepaste snelheid.

Als u optrekt, schakel dan zo snel mogelijk naar een hogere versnelling.

Anticipeer op het verkeer.

Denk eens aan carpoolen om naar uw werk te rijden of in uw vrije tijd er opuit te gaan.





http://www.savemorethanfuel.eu


Noot voor de redactie:

Noot voor redactie,