Politie Haaglanden

Persberichten 27 mei

Haaglanden, 27-05-2008

Nepagenten in actie, politie zoekt getuigen
Den Haag Vier toeristen werden 26 mei omstreeks 18.30 uur slachtoffer van oplichting. De vier werden op de Stadhouderslaan aangesproken door een man die vertelde op vakantie te zijn in Nederland. Even daarna kwamen er twee mannen bij staan die zich legitimeerden als politieagenten. Één van de toeristen moest zijn paspoort laten zien en zijn portemonnee afgeven. De nepagent haalde geld uit de portemonnee en gaf deze terug aan de 41-jarige Cambodjaan. Het slachtoffer begreep toen dat deze mannen geen echte agenten waren en begon te schreeuwen. Hierop renden de drie mannen weg, stapten in een auto en reden weg. De ene nepagent had een fors postuur, kort geschoren haar en is ongeveer
1.75 m lang. De andere nepagent had krullend haar. De zogenaamde toerist was lang en mager, ongeveer 1.70 m lang en had zwart kort haar. De leeftijd van de drie wordt geschat op 25 à 26 jaar. De politie is op zoek naar getuigen van deze oplichting. Heeft u iets gezien of gehoord, neemt u dan contact op met de recherche van bureau Scheveningen via 0900-8844. Liever anoniem, dan via M 0800-7000.

Geld weg na hulp
Den Haag Een 88-jarige Haagse is vrijdag 23 mei het slachtoffer geworden van een babbeltruc in haar woning aan de Stortenbekerstraat. De vrouw liep omstreeks 16.00 uur met haar rollator vol boodschappen terug naar haar woning. Toen het haar vanwege de zware lading niet lukte haar karretje de stoep op te rijden, werd zij plotseling te hulp geschoten door een onbekende vrouw. Hoewel de bejaarde dame aangaf geen hulp nodig te hebben, was de hulpschieter erg volhardend, pakte de boodschappentassen op en liep met de vrouw mee naar haar huis. In de woning, heeft de vrouw kennelijk kans gezien de voordeur te openen voor een tweede onbekende vrouw die plotseling op de eerste etage stond. Nadat de bejaarde dame enige tijd aan de praat werd gehouden door haar onbekende helper, heeft zij beide vrouwen gevraagd de woning te verlaten. De volgende ochtend bleek dat uit de jaszak en een geldkistje van één van de medebewoners een geldbedrag was weggenomen. Omdat de bejaarde dame de tweede vrouw in de woning enige tijd uit het zicht verloren was, bestaat het vermoeden dat deze vrouw de woning heeft doorzocht, op zoek naar geld.
De beide vrouwen hadden het volgende signalement. Dader 1 was van Oosteuropese komaf, ongeveer 40-45 jaar oud en had een blanke huidskleur. De vrouw was tussen de 1.60-1.65 meter lang, had een volslank postuur, donkerblond haar, donkere ogen en was gekleed in een lichtblauw/groen jurkje zonder mouwen. De tweede vrouw was eveneens van Oosteuropese komaf, ongeveer 48-50 jaar oud en had eveneens een blanke huidskleur. Deze vrouw was 1.65-1.70 meter lang, had zwart donker haar in een staart, zeer donkere ogen en was gekleed in zwarte kleding met een zwarte doek om het hoofd.
Heeft u deze dames vrijdagmiddag gezien in de omgeving van de Stortenbekerstraat of heeft u anderszins informatie die kan helpen dit tweetal te traceren? Belt u dan met de recherche van Bureau De Heemstrata via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Baldadige tiener trapt ruit in
Den Haag Een ruit van een gebouw van de HTM remise aan de Vlierboomstraat moest het maandag 26 mei rond 20.00 uur ontgelden. Een 16-jarige Hagenaar trapte de ruit kapot. Een getuige belde de politie en die hield de vernieler aan. Omdat deze Hagenaar al vaker met de politie in aanraking kwam, moet hij zich binnenkort verantwoorden voor de kinderrechter.

Dronken fietser tegen de stoeprand
Den Haag De politie zag in de nacht van maandag op dinsdag 27 mei rond
02.30 uur een fietser zonder verlichting al slingerend tegen de stoeprand over de Nieuwe Parklaan rijden. Nadat de fietser ten val kwam, spraken de agenten hem aan. Hij bleek behoorlijk onder invloed te zijn en aan het politiebureau blies de 23-jarige Hagenaar 875 ugl. De fietser kreeg een proces-verbaal.

Wel een boete, geen rijbewijs
Den Haag Een 18-jarige Hagenaar trok zich er maandag 26 mei weinig van aan dat hij was gezakt voor zijn rijexamen. Surveillerende agenten zagen de jongen omstreeks 19.10 uur in een auto op de Hobbemastraat rijden en snel van plaats wisselen met de bijrijder toen hij de politie zag. De agenten hielden hem aan en brachten hem naar het politiebureau. Daar verklaarde hij dat hij erg teleurgesteld was dat hij gezakt was en dat hij zijn theorie-examen ook pas in zeven keer gehaald had. Ondanks zijn tegenslag bij het rijexamen, kreeg hij ook nog een proces-verbaal omdat hij toch was gaan autorijden.

Recalcitrante drugsgebruiker aangehouden
Den Haag Op camerabeelden was maandagavond 26 mei omstreeks 22.30 uur te zien dat een 36-jarige man uit Marokko op de Doubletstraat iets van iemand aanpakte en in zijn schoen opborg. Omdat werd vermoed dat het hier om drugs ging, gingen agenten ter plaatse poolshoogte nemen. De bewuste man werd inderdaad op de Doubletstraat aangetroffen en een getuige meldde dat de man iets in zijn broekzak zou hebben. De man werd staande gehouden en tijdens de fouillering werd in zijn broekzak een wikkel aangetroffen met vermoedelijk cocaïne. Hierop werd de man aangehouden voor overtreding van de Opiumwet. Op weg naar de politiewagen wist de man te ontsnappen maar kon door de agenten direct weer in de kraag worden gevat. De man verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en werd geboeid naar het politiebureau vervoerd. Op het politiebureau werden in zijn tas twee zakjes met een witte substantie aangetroffen. Uit zijn onderbroek kwamen vijf zogeheten Bolitas (bolletjes drugs). De man bleek een geldbedrag van bijna 400 euro op zak te hebben. De politie onderzoekt de zaak.

Fiets gestolen en vernield
Den Haag Politie Haaglanden kreeg op maandag 26 mei rond 23.30 uur een melding dat er in de buurt van het Leyenburg ziekenhuis een fiets vernield zou worden door twee personen. Ter plaatse verklaarde een getuige dat de verdachten in de tram waren gestapt in de richting van de Uithof. In de tram die op de Dedemsvaartweg stond werden twee Haagse jongens (21 en 17 jaar oud) aangehouden die voldeden aan het opgegeven signalement. De fiets is in beslag genomen voor sporenonderzoek.

Granaat gevonden
Den Haag De familieleden van een overleden man deden een opmerkelijke vondst toen zij op maandag 26 mei tussen 20.30 en 22.40 uur het huis van hun dierbare op wilden ruimen. In de woning aan de Sinjeur Semeynsweg vonden ze een aanvalsgranaat, munitie en een harpoen in een kledingkast. Het team Wapens en terreur en de Explosieven Opruimingsdienst van Politie Haaglanden zijn ter plaatse geweest en hebben de granaat, de harpoen en de munitie meegenomen.

Autodief op heterdaad betrapt
Den Haag Een 35-jarige Hagenaar werd betrapt toen hij op dinsdag 27 mei rond 4.00 uur in een geparkeerde auto aan de Eliasstraat inbrak. Surveillerende agenten troffen de man aan op de bijrijderstoel met zijn handen onder het stuur. De agenten spraken de man aan en hij zei direct dat het niet zijn auto was. De Hagenaar is aangehouden. Uit zijn kleding kwamen een schroevendraaier, kurkentrekker en ander inbrekersgereedschap te voorschijn. De politie liet in de betreffende auto een bericht achter over het doen van aangifte.

Verdachte aangehouden diefstal bromfiets
Den Haag - Een 17-jarige Hagenaar is maandag 25 mei rond 20.35 uur aangehouden op de Laan van Hoornwijck, omdat hij verdacht wordt van het stelen van een bromfiets. De aangehouden verdachte had in zijn rugtas gereedschap zoals een schroevendraaier en een pullytrekker en daarnaast sleutels, een zakmes en een mobiele telefoon. Deze spullen zijn in beslag genomen. De politie vermoedt dat er meer mensen bij de zaak zijn betrokken en het onderzoekt loopt nog.

Zonder rijbewijs
Leidschendam Een 15-jarige Voorburgse bromfietser reageerde op maandag 26 mei omstreeks 18.45 uur geschrokken, toen hij een politieauto zag naderen. De jongen sprong op de Koningin Julianaweg van zijn bromfiets en liep weg. Toen de politieagenten hem aanspraken kwam al snel de aap uit de mouw. Gezien zijn leeftijd kon de Voorburger nog niet over een rijbewijs beschikken. Hij kreeg een proces-verbaal.

Ongeval door kinderzitje
Voorburg Een 70-jarige fietser uit Tytsjerksteradiel was op maandag 26 mei omstreeks 13.15 uur vergeten dat hij zijn kleinkind had vervoerd en dat het kinderzitje nog op zijn fiets bevestigd was. Tijdens het afstappen op de Koningin Julianalaan bleef de bejaarde man met zijn been achter het kinderzitje haken, waardoor hij uit balans raakte en ten val kwam. De man werd met beenletsel per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

Twee fietslessen blijken onvoldoende
Leidschendam Een 9-jarige Leidschendamse dacht op maandag 26 mei omstreeks 15.15 uur na twee fietslessen zelfstandig van school naar huis te kunnen fietsen. Bij het eerste heuveltje in het Prinsenhof ging het fout. Het meisje begon te slingeren en kwam ten val. Zij had geen gevoel meer in haar benen en werd per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

Snelheidscontrole
Wassenaar - Bij een snelheidscontrole 26 mei tussen 13.00 uur en 16.30 uur op de Lange Kerkdam werden 1710 passanten gecontroleerd. Zeven bestuurders kregen een bekeuring omdat zij harder reden dan de toegestane 50 km/u.

Truc mislukt
Rijswijk Twee mannen in de leeftijd van 20 en 23 jaar uit Rijswijk dachten 26 mei om 17.45 uur een truc te kunnen uithalen door in een elektronicawinkel aan de Prins Willen Alexander Promenade een andere prijssticker op een dvd speler te plakken. De twee wilden een dvd speler kopen en meenden door deze truc veel goedkoper uit te zijn. Een medewerker van de winkel zag het één en ander gebeuren en waarschuwde de politie. De beide aangehouden mannen worden verdacht van oplichting. De twee zitten nog vast.

Vier keer kop-staart
Monster Vier autos botsten maandag 26 mei om 17.35 uur op de Poeldijkseweg op elkaar. De voorste autos stonden te wachten voor het rode stoplicht toen een vierde automobilist (56 jaar uit Duitsland) niet tijdig remde en de kettingbotsing veroorzaakte. Twee vrouwen (59 en 21 jaar )uit s-Gravenzande hadden last van hun nek. De ambulance vervoerde een van hen naar het ziekenhuis.

Rijbewijs inleveren
Wateringen Surveillerende agenten controleerden dinsdag 27 mei om 00.30 uur op de Wippolderlaan een 41-jarige automobilist uit Den Haag. De man sprak met dubbele tong, en moest een blaastest afleggen. Hij blies 580 ugl, wat inhield dat de agenten direct zijn rijbewijs invorderden. De man kreeg een proces-verbaal.

Straathandel in valse parfum
Delft De politie hield op maandag 26 mei om 15.50 uur drie vrouwen (19, 39 en 52) uit Slowakije aan voor de straathandel in valse parfums. De politie kwam de vrouwen, die ook een 9-jarig meisje bij zich hadden, op het spoor na een tip van een vrouw die op de Brabantse Turfmarkt parfum aangeboden had gekregen van het drietal. De verdachten bleken inderdaad twee tassen met meerdere merken vervalste parfum bij zich te hebben en ze hadden geen vergunning om de spullen te verkopen. Op het Gasthuisplaats troffen de agenten niet veel later drie mannen( 23, 40 en 60) in een auto uit Slowakije aan. Een van hen kon zich niet legitimeren en de politie trof bij hen meerdere flesjes parfum aan. In totaal gaat het om 168 flessen vervalste parfums. Alle verdachten zitten vast.

Man vast voor mishandeling
Delft De politie hield op maandag 26 mei om 16.40 uur op de Zwarte Sternhof een 39-jarige man uit Delft aan voor mishandeling van een 16-jarige jongen. De man gaf de 16-jarige jongen een klap en liep vervolgens weer terug naar zijn huis. Daar belde hij zelf de politie om te vertellen wat hij had gedaan. Volgens de man was hij geïrriteerd door de aanwezigheid van jeugd voor zijn woning. De man is aangehouden en de politie onderzoekt de zaak.

Winkeldief tegen de lamp
Delft Een 46-jarige Delftenaar liep maandag 26 mei recht de armen van een politieagent in, nadat hij betrapt was op winkeldiefstal. De Delftenaar had in een drogisterij aan de Brabantse Turfmarkt gestolen, en vluchtte de winkel uit achtervolgd door een personeelslid. Buiten de winkel stond op dat moment net een agent, die op aanroepen van het personeelslid de Delftenaar aanhield. Op het politiebureau kreeg de man een proces-verbaal.

Fietsendieven op heterdaad betrapt
Delft De politie hield op maandag 26 mei om 17.00 uur op het Laantje van Mater zes jongeren (13 t/m 16 jaar) uit Den Haag aan voor fietsendiefstal. De politie zag via het cameratoezicht hoe twee van de zes jongens probeerden een slot van een fiets te openen. De andere vier stonden om de twee heen. Terwijl de politie onderweg was naar het Laantje van Mater, lukte het een van de jongens om een fietsslot open te krijgen. Hij reed op de gestolen fiets richting de Coenderstraat en kon worden aangehouden. Ook de andere vijf jongens werden kort daarop aangehouden voor fietsendiefstal in vereniging. De politie onderzoekt de zaak.

Hardleers
Zoetermeer Een 58-jarige automobilist uit Zoetermeer maakte het maandag 26 mei wel heel bont. De man reed op de Australiëweg en droeg geen autogordel. Dit trok de aandacht van surveillerende agenten die de man staande hielden. Omdat de Zoetermeerder naar alcohol rook, werd de man aangehouden en moest hij blazen. De man bleek inderdaad teveel te hebben gedronken, hij blies 500 ugl. Ook bleek dat zijn rijbewijs was ingenomen omdat de Zoetermeerder al vaker was betrapt op rijden onder invloed. Uit de controle van zijn persoonsgegevens bleek vervolgens dat de verdachte nog een straf had openstaan. De man is hierop aangehouden.

Aanrijdingen in het verkeer
Zoetermeer Een 17-jarige fietster uit Zoetermeer is maandag 26 mei om 10.10 uur op de Regenboogsingel gewond geraakt na een aanrijding met een auto. De 63-jarige automobiliste uit Voorburg had waarschijnlijk de fietster over het hoofd gezien en geen voorrang verleend. Hierdoor reed de fietser tegen de auto aan. Het meisje is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de aanrijding. Bij een botsing tussen twee fietsers op de kruising van de Hugo de Grootlaan met de Hazerswoudestraat raakten de beide fietsers (55-jarige vrouw en 18-jarige man uit Zoetermeer) gewond. Het ongeluk gebeurde op maandag 26 mei om 07.30 uur. De twee zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.