om meer regie overheid Groeipad naar efficiëntere informatiestromen vraagt om meer regie overheid 27 mei 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Het ministerie van LNV werkt al jaren aan de reductie van administratieve lasten voor de agrarische ondernemer door slim aan te sluiten op beschikbare informatie bij het bedrijfsleven voor haar gegevensinwinning. In opdracht van het ministerie hebben onderzoekers uit verschillende delen van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) de LNV-strategie âVerbinden met informatieâ onderzocht en geëvalueerd. WUR concludeert dat de richting niet verkeerd is maar dat van de kant van de overheid meer regie gewenst is om structurele ketenaansluiting daadwerkelijk te laten slagen.

Het doel van de LNV-strategie is ketens te versterken, de overheid efficiënter in haar uitvoering te maken en de ondernemer te helpen zijn administratieve rompslomp te verminderen. Hiervoor zette LNV een aantal acties in gang: SALDO (Structurele Administratieve Lastenverlichting Door Omkering) en programmaâs als CLIENT (ondersteuning handelsketen landbouwgoederen), KETENS en EDV ( Elektronische Dienst Verlening). Onderzoeker Henri Holster van de Animal Sciences Group: âOnze conclusie is dat de basisprincipes en aanpak van ketenaansluiting waardevol zijn. Het bedrijfsleven vraagt echter om een duidelijke en eenduidig richtingaangevende en trendzettende overheid, zoals al in 2003 bleek uit workshops op dit vlak. ICT kan hier een rol in spelen. Digitale verplichting van gegevensinwining leidt tot (noodzakelijke) voldongen feiten en daardoor tot versnelling van efficiëntie, zoals de Belastingdienst bij verplichte aangifte omzetbelasting ons leert.â

De onderzoekers betwijfelen of het LNV-principe âVan zorgen voor naar zorgen datâ wel op zijn plaats is bij de grote maatschappelijke informatiseringvraagstukken. Holster: âTot dusver is nog niet gebleken dat het bedrijfsleven de energie gemakkelijk uit de mouw schudt als het gaat om ontwikkeling van gemeenschappelijke infrastructuur.â De onderzoekers raden LNV aan de aanpak âVan zorgen voor naar zorgen datâ te transformeren naar âVerleiden waar het kan, verplichten waar het moetâ. De onderzoekers bevelen aan om te blijven inzetten op ketenaansluiting en het stimuleren van praktijkinitiatieven.

Download hier rapport 110 âHét structureel aansluiten op keteninformatie in de agrosector, het transitiepad naar efficiëntere ketens door privaat-publieke samenwerkingâ. Auteurs: H.C. Holster (ASG), H.A.B. van der Meulen (LEI), R. Schreuder (PPO), E. Annevelink (AFSG)

Contact
Henri Holster
Tel. 0320 - 293 372
henri.holster@wur.nl