Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

'Meer samenwerking maatschappelijke ondernemingen kan overheid op afstand houden'

27 mei 2008

Maatschappelijke ondernemingen hebben bestaansrecht omdat ze in samenwerking maatschappelijke problemen kunnen oplossen. Dat zegt Goos Minderman, bijzonder hoogleraar Public Governance en Public Law aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, in het nieuwste nummer van Aedes-Magazine.

`Als die maatschappelijke ondernemingen er de komende jaren niet in slagen om die taken van de overheid over te nemen, dan is de overheid wel verplicht om het naar zich toe te trekken. En dan zijn we ver van huis', zegt Minderman. Hij geeft onder meer het voorbeeld van een woningcorporatie die het gehele onroerend goed van een school overneemt. `Dat kan verstandig zijn. Omdat scholen te veel energie moeten steken in hun vastgoedbeheer, wat helemaal hun vak niet is.'

`Maatschappelijke ondernemingen vinden hun bestaansrecht in de manier waarop zij dit soort samenwerking gestalte geven', aldus Minderman. Volgens hem kunnen maatschappelijke organisaties samen in veel gevallen zelf de agenda bepalen voor het aanpakken van maatschappelijke problemen.

Minderman zegt dat de verschillende maatschappelijke ondernemingen nadrukkelijk de samenwerking moeten zoeken bij het oplossen van deze problemen. Die samenwerking vraagt volgens hem om wat hij noemt `horizontaal denken' en een nieuw soort professionals die ook buiten het eigen vakgebied kunnen samenwerken.

Verdere hervorming van de verzorgingsstaat is nodig, stelt hij. Maar de overheid moet volgens hem nog wel een slag maken in de rechtmatigheidseisen die zij hanteert jegens maatschappelijke ondernemingen. Hij wijst op de tegenstelling dat de overheid maatschappelijke instellingen aan de ene kant beleidsmatige vrijheid geeft, terwijl ze aan de andere kant over elk dubbeltje verantwoording moeten afleggen. In dit opzicht noemt hij de aanpak van de veertig aandachtwijken `een staaltje ouderwets staatsdirigisme'.

Noot voor de media:
Voor meer informatie en voor het opvragen van een gratis exemplaar van het Aedes-Magazine kunt u contact opnemen met Aedes-Persvoorlichting, tel. (035) 626 82 97 of 06 534 09 967. Ook media die in aanmerking willen komen voor een gratis abonnement op Aedes-Magazine kunnen hiervoor bellen met Aedes-Persvoorlichting.