Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nieuw verdrag versterkt samenwerking Benelux

27 mei 2008 | België, Nederland en Luxemburg ondertekenen volgende maand in Den Haag een nieuw Beneluxverdrag. Dit maakte minister Verhagen van Buitenlandse Zaken vandaag in Brussel bekend na een ontmoeting met zijn Belgische en Luxemburgse collega's. "Het oude verdrag heeft onze landen veel opgeleverd, het nieuwe vernieuwt en versterkt de samenwerking", aldus Verhagen.

Met het nieuwe verdrag willen de Benelux-landen een voortrekkersrol blijven vervullen binnen de Europese Unie en meer op het gebied van economie, duurzame ontwikkeling, en van justitie en binnenlandse zaken. Op al deze gebieden komt er een meerjarig gemeenschappelijk werkprogramma dat steeds wordt aangepast aan de actualiteit.

De Benelux, die sinds 1958 bestaat, blijft ook politiek van belang. "In een uitgebreide Europese Unie van 27 landen is er alle aanleiding om met één stem te spreken," zegt Verhagen. "Daarom zullen we onze standpunten ook voor de langere termijn op elkaar afstemmen en meer invloed uitoefenen op de EU-besluitvorming. "

De samenwerking op meer terreinen dan de economische unie brengt met zich mee dat de officiële benaming van de Benelux verandert van Benelux Economische Unie in Benelux Unie.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl