Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


eikenprocessierups

Hoogheemraadschap waarschuwt voor eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder die in Nederland sinds 2004 vooral in Noord-Brabant en Limburg, en soms in Gelderland voorkomt. Op dit moment is hij ook gesignaleerd in de eiken langs het fietspad Breekade in Krimpen aan den IJssel.

De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen. Het zijn pijlvormige haren die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en hevige jeuk die tot twee weken kan aanhouden. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Niet iedereen is even gevoelig voor de brandharen. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Door vroegtijdig de rups te bestrijden wordt een plaag voorkomen. Dit gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf dat de rups opzuigt en afvoert. Hiermee wordt zo spoedig mogelijk begonnen.