Rekenkamer Rotterdam

Rekenkamer Lansingerland

De Rekenkamer Lansingerland heeft tot doel om met onderzoek naar de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van het gemeentelijk bestuur en beleid bij te dragen aan een verbetering van het openbaar bestuur.

Met de instelling van de Rekenkamer beoogt de gemeente Lansingerland de transparantie van het gemeentelijk handelen te vergroten en de publiekelijke verantwoording daarover te versterken.

De directeur van de Rekenkamer Lansingerland is drs. R.B.M. Mul. Hij is tevens directeur van de Rekenkamer Rotterdam en Barendrecht

Onderzoek re-integratietrajecten Links

Onderzoek re-integratietrajecten

In de raadsvergadering van 1 november 2007 heeft de gemeenteraad gesproken over onderwerpen voor onderzoek door de Rekenkamer Lansingerland. Besloten is de rekenkamer te verzoeken om onderzoek te doen naar de effectiviteit van de uitvoering van de Wet werk en bijstand. Op 3 november 2007 heeft de raad de rekenkamer per brief verzocht de effectiviteit van de uitvoering van de Wet werk en bijstand te onderzoeken. De rekenkamer heeft op 14 december 2007 de raad laten weten dit verzoek te honoreren.
In het verzoek is eveneens aangegeven dat de nieuwe gemeente Lansingerland het ingezette beleid en de uitvoering daarvan nog moet herijken. De raad hoopt de uitkomsten van het rekenkameronderzoek in deze herijking te kunnen meenemen.

lees de onderzoeksopzet

Rekenkamer Lansingerland

De gemeenteraad van Lansingerland heeft in haar vergadering van 24 mei 2007 besloten tot het instellen van de Rekenkamer Lansingerland.

De Rekenkamer Lansingerland heeft tot doel om met onderzoek naar de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van het gemeentelijk bestuur en beleid bij te dragen aan een verbetering van het openbaar bestuur.

Met de instelling van de Rekenkamer beoogt de gemeente Lansingerland de transparantie van het gemeentelijk handelen te vergroten en de publiekelijke verantwoording daarover te versterken. Het werkterrein van de Rekenkamer Lansingerland strekt zich uit over alle organen (gemeenteraad, college van Burgemeester en Wethouders, Burgemeester), diensten en instellingen waarvoor de gemeente bestuurlijk verantwoordelijk is.

De Rekenkamer Lansingerland neemt een aparte onafhankelijke plaats in binnen het bestuurlijke stelsel. Deze onafhankelijkheid houdt onder meer in dat de Rekenkamer zelf bepaalt wat zij onderzoekt en rapporteert. De gemeenteraad kan wel onderwerpen voor onderzoek voordragen.

Elke gemeente dient te beschikken over een rekenkamer(functie), die op grond van de Gemeentewet door de raad moet worden ingesteld. De raad van de gemeente Lansingerland heeft er voor gekozen om aansluiting te zoeken bij de rekenkamer die ook al werkt voor de gemeenten Rotterdam (sinds 1998) en Barendrecht (sinds 2003) . Aansluiting bij deze rekenkamer heeft als voordeel dat de onafhankelijkheid en de professionaliteit gewaarborgd zijn. Voordeel is eveneens dat de Rekenkamer Lansingerland door deze constructie wordt bemenst door een directeur en medewerkers die reeds veel ervaring hebben opgedaan.

Tevens heeft de raad gekozen voor een zogenaamd directeursmodel. De huidige directeur van de rekenkamers Rotterdam en Barendrecht, de heer drs. R.B.M. Mul MPA is in de raad van de gemeente Lansingerland van 24 mei 2007 beëdigd als directeur van de Rekenkamer Lansingerland.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de Rekenkamer Lansingerland: 010-4172242.

download de verordening

Gemeente Lansingerland

Rekenkamer Rotterdam

Rekenkamer Barendrecht

Routebeschrijving

Minervahuis II, Meent 94 Postbus 70012 3000 KP Rotterdam telefoon: 010
- 4172242 ____________________