Ouder-kind bezoek in gevangenis: vàker en met vrijwilligers

27/05/2008 12:42

Stichting Exodus Nederland

Exodus Nederland juicht de plannen toe van staatssecretaris Albayrak van Justitie om in alle penitentiaire inrichtingen minimaal vier keer per jaar speciale ouder-kind bezoekmiddagen te organiseren. Echter, de frequentie van de bezoeken moet omhoog en voor de organisatie ervan moet de overheid samenwerken met vrijwilligersgroepen. Dat stelt Exodus Nederland op het Ouders, Kinderen en Detentie-symposium dat 29 mei 2008 plaatsvindt in Rotterdam.

Exodus Nederland organiseert het Ouders, Kinderen en Detentie-symposium om aandacht te vragen voor de problematiek van kinderen met ouders in detentie in het algemeen en het Ouders, Kinderen en Detentieproject (OKD) van Exodus in het bijzonder. Het OKD maakt het mogelijk dat kinderen één keer per maand hun ouder in detentie kunnen bezoeken. Met hulp van fondsen en vele vrijwilligers kan Exodus dit project sinds 2006 financieren. De projectperiode loopt in juni 2008 af.

Met de aankondigingen in februari en mei van staatssecretaris Albayrak van Justitie om gedetineerde ouders meer mogelijkheden te bieden om de relatie met kinderen tijdens detentie te onderhouden, verwacht Exodus het OKD structureel aan te kunnen bieden aan gevangenissen. Tegelijkertijd is Exodus van mening dat de betrokkenheid van vrijwilligers bij ouder-kind contacten in detentie essentieel is omdat het kind geen speelbal mag worden van maatschappelijke doelstellingen rond recidive. Tevens is de vrijwilliger een positief rolmodel voor het hele gezin.

De belangen van het kind en van de gedetineerde ouder worden door verschillende sprekers op het symposium belicht. Het OKD draait momenteel in 9 penitentiaire inrichtingen, met de bedoeling dit verder uit te breiden over het land.

Sprekers op het symposium zijn:


- De heer Avraham Hoffmann, oud-directeur generaal van de Israëlische Reclassering en groot voorstander en voorvechter van het 'Triangle' programma, een holistische benadering van de gedetineerde en zijn familie dat kinderen, partner en de gedetineerde zelf bij de resocialisatie betrekt.


- Mevrouw Ineke van Winden, directielid van Stichting Kinderpostzegels Nederland


- Mevrouw dr. Martine Delfos, biopsycholoog werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker, therapeut, docent en schrijfster.


- Mevrouw Winie Hanekamp, landelijk coördinator OKD bij Exodus Nederland

Over Exodus

Exodus biedt opvang en nazorg aan ex-gedetineerden en gedetineerden in de laatste fase van hun straf, daartoe kunnen zij terecht in één van de tien Exodushuizen verspreid over het land of bij een maatje uit het vrijwilligersnetwerk. Exodus Nederland is het samenwerkingsverband van de tien Exodushuizen en het Exodus vrijwilligersnetwerk.

Exodus Nederland nodigt de media uit om bij het symposium aanwezig te zijn. Gelieve uw komst van te voren te melden.





http://www.exodus.nl/