VVD


27-5-2008

`Wetsvoorstel gratis schoolboeken wordt drama'

De VVD-Eerste Kamerfractie, bij monde van woordvoerster Heleen Dupuis, gaat tegen het wetsvoorstel inzake gratis schoolboeken stemmen.

Dupuis vindt het onbegrijpelijk dat een regering dit de scholen aan wil doen: "Er is weinig voor en bijzonder veel tegen dit wetsvoorstel. Dit màg gewoon niet gebeuren. Mijns inziens wordt het een drama, als dit door zou gaan. We moeten ophouden het primaire proces in het onderwijs te ondermijnen met dit soort randzaken."

Er zijn voldoende argumenten om tegen dit voorstel te stemmen.
* Ten eerste krijgen de scholen door dit voorstel er een zware administratieve belasting bij. Ook de Raad van State heeft hierop gewezen en om deze en andere redenen geadviseerd het wetsvoorstel in te trekken.

* De aanbesteding is juridisch risicovol, want bijzonder lastig. Er is bovendien nog geen ervaring mee, omdat Nederland - opnieuw - weer ver voor de muziek uit loopt.

* De kosten van de Europese aanbesteding kunnen oplopen tot 30.000 euro per school per jaar.

* Door de aanbesteding is het straks niet meer vanzelfsprekend dat de docenten centraal staan bij de keuze van lesmateriaal.
* De Commissie Dijsselbloem heeft aangegeven dat te veel en te vaak "ondoordachte systeemwijzigingen zijn doorgevoerd in het onderwijs". Dit is er weer zo één.

* Er is geen draagvlak bij de schoolleidingen voor deze zaak; het is wéér meer werk en op een vlak dat niet tot het primaire proces behoort.

"Daarnaast zijn er nog diverse andere pijnpunten. Om te beginnen het gegeven dat MBO-leerlingen niet onder deze wet vallen, terwijl zij wel dezelfde leeftijd hebben als VWO- leerlingen in de hogere klassen", aldus Dupuis. "Verder is het zeer de vraag of de schoolboeken op termijn goedkoper zullen worden."

De VVD is wel voorstander van de subsidie voor ouders van 308 euro. De fractie zou graag zien dat deze subsidie niet alleen in 2008, maar ook in de toekomst wordt gegeven, en dat het kabinet afstapt van het plan om de scholen te laten aanbesteden.

27 mei 2008