Jaarvergadering Nederlandse Juristen-Vereniging 2008

27/05/2008 13:03

Nederlandse Juristen-Vereniging (NJV)

De Jaarvergadering 2008 van de Nederlandse Juristen-Vereniging (NJV) staat in het teken van het onderwerp 'Multiculturaliteit en Recht' en wordt gehouden op vrijdag 13 juni 2008 in schouwburg Kunstmin te Dordrecht.

De samenstelling van de Nederlandse bevolking is de laatste decennia veranderd. Naar verwachting zal die in de toekomst verder veranderen.

De Nederlandse samenleving kan in steeds sterkere mate als multicultureel worden gekenschetst.

In die samenleving staat de verhouding tussen de geldende publieke en private normen en waarden en daarbij in aanmerking te nemen belangen, enerzijds, en de normen en waarden uit andere (rechts) culturen, anderzijds, ter discussie.

In hoeverre dient het Nederlandse recht ruimte te laten voor andere (rechts) culturen?

Is het contraproductief in een multiculturele samenleving wanneer het debat over culturele diversiteit zich toespitst op principiële uitgangspunten en diepliggende waarden en niet op pragmatische oplossingen in conflicten of het maken van afspraken over aanvaardbare handelingen? Moet het mogelijk zijn het politie uniform te combineren met een hoofddoek, keppeltje of tulband?

Over deze en andere vragen zal tijdens de Jaarvergadering worden gedebatteerd.

De preadviseurs van de Jaarvergadering 2008 zijn:

Prof. dr. mr. W. van der Burg,

Prof. dr. mr. C.J.M. Schuyt,

Prof. mr. J.H. Nieuwenhuis.

Achtergrondinformatie NJV

De Nederlandse Juristen-Vereniging, opgericht in 1870, is de enige algemene vereniging van juristen in Nederland. De vereniging stelt zich ten doel juristen de gelegenheid te geven met elkaar van gedachten te wisselen over de ontwikkelingen in wetgeving en geldend recht.

De NJV nodigt daartoe ieder jaar een aantal vooraanstaande juristen uit om over een of meer actuele onderwerpen te preadviseren. De preadviseurs blijven niet stil staan bij de vraag hoe het geldend recht eruit ziet, maar richten zich op de vraag hoe wetgeving en rechtspraak zich zouden moeten ontwikkelen. Zij nemen daarbij een liefst enigszins provocerend standpunt in.