Open brief: reactie op SP-rapport reclassering

27/05/2008 13:06

Reclassering Nederland

Geachte mevrouw Van Velzen,

'Red de reclassering', dat is de titel van uw rapport gebaseerd op een door u georganiseerde enquete onder reclasseringsmedewerkers. De reclassering moet worden gered van onder meer bureaucratie en protocollen. Daar ben ik het van harte mee eens. De enquete bevroeg reclasseringswerkers onder meer op werkdruk en werkplezier. In uw rapport worden daarover uitspraken gedaan. Uw zorgen over de werkdruk bij de reclassering, deel ik. Uw conclusie in het geheel niet. Met uw uitspraken in het dagblad 'De Spits' van 27 mei, legt u een onacceptabel verband tussen de recidivecijfers in Nederland, de ervaren werkdruk van medewerkers en de taakspecialisatie binnen de reclassering. Dit is misleidend. U suggereert dat de oorzaak voor de recidive van criminelen ligt bij het functioneren van de reclassering. Deze suggestie werp ik ver van mij. Als ik 's morgens in de krant de kop lees: 'Aanpak reclassering faalt', dan word ik boos. Met uw opmerkingen doet u onrecht aan de ruim 2000 medewerkers die zich dagelijks met hart en ziel inzetten. Centraal bij hun inzet is dat vonnissen worden uitgevoerd, gedrag van verdachten en daders gunstig wordt beïnvloed en dat daders niet langer recidiveren. Dat is waar de samenleving, volgens ons, op rekent.

Minder bureaucratie en meer tijd besteden aan gedragsverandering is waar het werkelijk omgaat. Dat is wat ik hoor van mijn medewerkers. Dat zijn dan ook onderwerpen geweest waarover afgelopen maanden uitvoerig met het ministerie van Justitie is gesproken. Het resultaat van die gesprekken is onder meer dat afgelopen vrijdag overeenstemming is bereikt met het departement over verregaande investeringen in het reclasseringswerk in 2008. Er is 11 miljoen euro beschikbaar gesteld door staatssecretaris Albayrak om de kwaliteit van het reclasseringsadvies en -toezicht te verbeteren. Uitbreiding van de beschikbare uren (van 30 naar 35 uur per half jaar) die een reclasseringswerker aan een onder toezicht gestelde kan besteden, kan nu daadwerkelijk worden ingevoerd. De nieuwe verantwoordingssystematiek de reclasseringsprocessen wordt op den duur eenvoudiger, administratieve overlast voor uitvoerende medewerkers beperkt en kan er geïnvesteerd worden in nieuwe opleidingen en trainingen voor het reclasseringspersoneel. Ik ben blij met de waardering van de staatssecretaris voor het reclasseringswerk dat hieruit spreekt.

Ik weet dat u de reclassering een warm hart toedraagt. Maar ik kan niet anders concluderen dat met de uitspraken die u doet, u de reclassering én haar medewerkers in een onterecht negatief daglicht zet.

Hoogachtend,

Sjef van Gennip

Algemeen directeur

In afschrift aan:

de staatssecretaris van Justitie, mevrouw mr. N. Albayrak

fractiewoordvoerders Justitie en Reclassering





http://www.reclassering.nl