Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

PERSBERICHT

Dwingeloo, 26 mei 2008

ASTRON ontvangt signalen voor Europees navigatiesysteem

ASTRON gaat met de Westerbork telescoop signalen ontvangen van de Galileo testsatelliet, die op 27 april 2008 met succes is gelanceerd door een Russische Soyuz raket. Galileo is het Europese navigatiesysteem dat gebouwd wordt door de Europese Unie (EU) in samenwerking met ruimtevaartorganisatie ESA (European Space Agency). Met deze testsatelliet, de zogenoemde GIOVE-B, zullen de eerste echte resultaten verkregen worden die iets zeggen over de prestaties van Galileo.

Galileo is een moderne Europese variant van het bekende Amerikaanse GPS (Global Positioning System) navigatiesysteem en het Russische GLONASS. GPS is vooral bekend door het gebruik in de auto voor navigatietoepassingen. Wat Galileo nu bijzonder maakt, is de zeer nauwkeurige positiebepaling. In de testsatelliet van Galileo huist een atoomklok. Dit is een klok die voor zijn tijdmeting gebruik maakt van de trillingen van atomen. De frequentie van deze trillingen is zodanig constant en onafhankelijk van de omgeving, dat de afwijking van een atoomklok veelal slechts ongeveer één seconde per dertig miljoen jaar bedraagt. De atoomklok in de testsatelliet is de meest nauwkeurige die ooit in de ruimte is geweest, waardoor Galileo nog preciezer wordt en locaties nog beter bepaald kunnen worden.

De toepassingen van Galileo zijn breed en variëren van gebruik in het verkeer tot bijvoorbeeld de begeleiding van blinden, activiteiten in de bouwnijverheid en toepassingen voor veiligheid, zoals reddingsoperaties in de zeevaart. Het is de bedoeling dat Galileo over een periode van enkele jaren wordt uitgebreid tot een wereldomvattend navigatiesysteem. Met de gevoelige schotels van de Westerbork telescoop wordt de kwaliteit van de signalen van de testsatelliet gemeten. Dit is een essentiële stap in de ontwikkeling van dit Europese navigatiesysteem.

Dit project, genoemd het Galileo Signal Monitoring Facility project, is een samenwerking van ASTRON, Science&Technology B.V., Delft University of Technology (Faculteit Aerospace Engineering) en TNO Defense & Security, onder contract van Thales Alenia Space Italia S.p.a.

Galileo satelliet systeem. Copyright: ESA-J.Huart.


---

---


---

---

ASTRON is an institute of the Netherlands Organisation for Scientific Research, NWO.