Gemeente Elburg


WMO raad
Gemeente
Elburg

Elburg, 21 april 2008

Aan: College van Burgemeester en Wethouders
Gemeente Elburg
Nr: wmo/05/08
Onderwerp: Notitie Mantelzorg

Geacht College,

In de vergadering van 14 april 2008 heeft de wmo raad zich positief uitgesproken over de inhoud van de notitie Mantelzorg. De leden hebben geen aanvullingen of wijzigingen voorgesteld over de volgende hoofdstukken:
- Beschrijving van het thema mantelzorg;
- Gemeentelijke visie, rol en taken wmo visie;
- Beschrijving van de Elburgse situatie en
- De organisatorische aspecten.

De bespreking van het hoofdstuk over doelen en ambities heeft geleid tot het stellen van een aantal prioriteiten. Gezien de zwaarte van de mantelzorgproblematiek wil de wmo raad onderstaande prioriteiten in 2009 gerealiseerd zien.


- Breng alle, vooral de zware mantelzorgers, met spoed in beeld. Een budget beschikbaar stellen voor gerichte publiciteit en stelselmatig intermediairs inschakelen.
- Richt één steunpunt/loket in met permanente en professionele bezetting waar de mantelzorger terecht kan voor vragen over alle facetten van de mantelzorg, advies, daadwerkelijke ondersteuning en persoonlijke begeleiding. Daarnaast dient men de cliënt in het traject te volgen zodat taken overgenomen kunnen worden als blijkt dat instellingen niet aan de verwachtingen voldoen. De mantelzorger wordt zo beter geholpen en het steunpunt/loket leert om betere adviezen te geven.
- Maak hulpverleners/verzorgenden van thuisorganisaties ervan bewust dat het belangrijk is te attenderen op het steunpunt/loket voor de mantelzorger.
- Het vormen van een klankbordgroep voor ruggespraak.

Onder deze prioriteiten vallen de ambities zoals deze zijn verwoord in het hoofdstuk 5 van de notitie mantelzorg.

De financiële paragraaf geeft een globaal inzicht in budgetten, er blijven echter vele open einden. De wmo raad stelt u voor een tijdpad uit te zetten met een daaraan gekoppeld budget.

Als voorzitter van de wmo- raad ben ik van mening dat de notitie voornamelijk geschreven is vanuit de visie van de gemeente. Met het kiezen voor deze invalshoek mist de notitie de gewenste lading die moet leiden tot snelle en effectieve acties van de gemeente. Niet alleen de hulpvrager heeft zorg nodig, ook de overbelaste mantelzorger. De besluitvormers moeten daarom over empathisch vermogen beschikken en het vraagstuk over mantelzorg niet alleen beschouwen als een middel om de intramurale zorg naar de extramurale zorg door te schuiven.

Onderstaand een overzicht van knelpunten en wensen vanuit de visie van de mantelzorgers. Zij hebben slechts één doel: Alle aandacht voor de naaste.


---

Knelpunten Wensen Complexe wet- en regelgeving leidt tot veel, soms Een Steunpunt/loket inrichten waar de mantelzorger overbodige administratieve handelingen. Een zware met alle vragen terecht kan. belasting. Voorwaarde is een professionele en permanente Onjuiste verwijzingen (van het kastje naar de muur). bezetting met deskundigheid over alle facetten van de Financiële gevolgen en arbeidsrechtelijke mantelzorg. verhoudingen waarvan de zorgvrager en de Indien de mantelzorger dit wenst, blijft het mantelzorger niet op de hoogte zijn. steunpunt/loket contact met hem/haar onderhouden. De vele deskundige hulpverleners storten de adviezen De mantelzorger krijgt advies en naar behoefte over de mantelzorger uit en nemen éénzijdige daadwerkelijke ondersteuning en begeleiding. beslissingen. Zij maken de mantelzorger onmondig.
Onvoldoende dossierkennis over zorgvrager leidt tot Een aanspreekpunt bij de gemeente, waardoor kennis overbodige bezoeken bij keuringsartsen. van het dossier gegarandeerd is. Kennis en inzicht in de situatie van de hulpvrager verhoogt de kwaliteit van de dienstverlening. Specifieke deskundigheidsbevordering voor Voor mantelzorgers met specifieke hulpvragen mantelzorgers. Zij weten soms niet of zij het juiste bijeenkomsten organiseren en/of gerichte informatie doen. Dit leidt tot een grote mate van onzekerheid aanbieden. Mailcontacten mogelijk maken. De mantelzorger wil ervaringen over ziektebeeld en/of handicaps uitwisselen. Zwaar belaste mantelzorgers, die de zorg niet kunnen Maatjesprojecten stimuleren. overdragen, raken overbelast. Zij hebben behoefte aan Vriendendiensten en respijtzorg organiseren met als tijd voor zichzelf. Zij willen de hulp slechts aan voorwaarde dat er een vertrouwensrelatie is tussen de diegene overlaten waarin de hulpvrager vertrouwen hulpvrager, de mantelzorger en de zorgvrijwilliger. heeft. Zij willen niet dat de hulpvrager wordt
geconfronteerd met het zoveelste nieuwe gezicht.
Vaak zijn het ook hulpvaardige zorgvrijwilligers die geen of weinig ervaring hebben met het ziektebeeld of de handicap van de hulpvrager.

Er zijn de afgelopen maanden enkele bijeenkomsten geweest over de problematiek van de mantelzorg. De verslagen ervan geven een verdieping in en een verbreding van de problematiek in de mantelzorg. Ik citeer daaruit twee uitspraken:

- "Ik wil me concentreren op mijn partner en niet op de wet- en regelgeving" .
- "Ons beklemt de rompslomp, niet de zorg zelf" .

Hoogachtend,
Namens de wmo raad

Brigitte Hemming
Voorzitter


---


3