Dienstenbond CNV

Nieuws

27 mei 2008

ISP Consortium: mooie woorden, nog weinig concreet

Op 22 mei 2008 hebben de vakbonden opnieuw met uw (toekomstige) werkgevers ABN AMRO, Fortis en RBS overlegd over een Integraal Sociaal Plan (ISP) voor de separatie en integratie van ABN AMRO naar Fortis en RBS. Onder het motto `van werk naar werk' herhaalde het Consortium zijn eerder neergelegde uitgangspunten, te weten "maximale (interne) herplaatsing en zo min mogelijk vertrekpremies betalen". De verwachting is dat slechts een klein aantal mensen niet (intern) herplaatst kan worden. Uiteraard klinkt dit ons als muziek in de oren, maar vragen over de concrete invulling en uitvoering van dit uitgangspunt blijven helaas nog voor een groot deel onbeantwoord.

Van werk naar werk volgens het Consortium
Het Consortium wil zich inzetten voor maximale herplaatsing van de boventalligen (intern of extern). Door zo vroeg mogelijk te anticiperen op veranderingen, zullen werknemers met ondersteuning van de werkgever hun kennis en inzetbaarheid optimaliseren. Middelen als opleidingen, ,stages, detachering, etc. zullen breed worden ingezet. Uitgangspunt hierbij is maximale inspanning van zowel de werkgever als de werknemer. Hiermee wordt geprobeerd om de boventalligheid een stap voor te blijven. Mocht toch boventalligheid ontstaan dan wil het Consortium dat boventalligen instromen in het "Redeployment Centre " (RDC). Het RDC geeft ondersteuning bij het zoeken naar werk, waarbij gebruik gemaakt wordt van externe providers en mobiliteitsorganisaties van andere grote bedrijven.
Uw werkgever denkt hiermee vrijwel iedereen aan ander werk te kunnen helpen. Wij denken echter dat dit toch ver van de realiteit staat. De overname van ABN AMRO betekent een krimpoperatie van maar liefst 7.800 arbeidsplaatsen. Natuurlijk kun je door heel goed je best te doen een groot deel van de boventalligen weer herplaatsen, hetgeen op zich heel wat waard is, maar er zullen altijd medewerkers achter het net vissen.

Vertrekpremies en financiële regelingen heikele punten In het overleg met het Consortium bleken de (vrijwillige) vertrekvergoeding en financiële regelingen belangrijke knelpunten te zijn. Het Consortium vindt dat te veel medewerkers te gemakkelijk worden verleid om te vertrekken door de hoge premies. Hierdoor verdwijnen (te) veel medewerkers, die eigenlijk hard nodig zijn. In de huidige voorstellen wil werkgever alleen in uitzonderingsgevallen vertrekpremies hanteren. Bovendien ligt het niveau van voorgestelde financiële regelingen stukken lager dan het niveau van de huidige regelingen in de E-cao ABN AMRO en het Sociaal Plan Fortis. Hiermee denken zij meer `incentives' voor de werknemers te creëren. Bovendien vindt uw werkgever een dergelijke generieke (vrijwillige) vertrekregeling gewoon `te duur'.

Vakbonden vinden dat er naast de inzet van `werk naar werk', goede regelingen moeten komen voor het geval iemand niet meer aan werk kan komen. Een optimale bemiddeling en maximale mogelijkheden zijn daarbij van belang. Maar wordt geen nieuw werk gevonden of wil de medewerker zijn eigen keuzes maken, dan moet er een redelijke vergoeding worden betaald. Bovendien kunnen goede (vrijwillige) vertrekregelingen er voor zorgen dat het aantal boventalligen fors afneemt. Eigenlijk is het een klassieke discussie die bij elk Sociaal Plan weer speelt: zorg je vooral voor degenen die uiteindelijk kunnen blijven of voor degenen die vertrekken? Wat ons betreft moet je beide groepen goede faciliteiten bieden.

Paritaire commissie
Het Consortium heeft opnieuw toegezegd dat als iemand na een zoektermijn bij de commissie van het Sociaal Plan komt er naar een maatwerkoplossing wordt gezocht. Dit maatwerk houdt niet in dat aan ontslag zal worden gedacht.

Verdieping juridische consequenties
De Wet Overgang van Onderneming regelt een heleboel. Indien we geen nieuwe ISP-afspraken kunnen maken, blijft bij ABN AMRO de Employability-CAO van toepassing tot 1 januari 2010 en het Sociaal Plan bij Fortis tot 1 januari 2009. Daarna dan wel na eventuele nawerking bent u deze niet kwijt, maar zijn ze in principe onderdeel van individuele arbeidsovereenkomst ("geïncorporeerd"). Dit geldt ook voor werknemers die op termijn onder de vlag van RBS zullen gaan werken.
Het gaat hierbij om een zeer complex juridisch vraagstuk, want wat kan en mag is wel duidelijk, maar wat gebeurd er nou precies bij de ene of bij de andere keuze?. Reden waarom partijen afgesproken hebben dat er een werkgroep van juristen van de vakbonden en werkgevers wordt opgericht. Deze werkgroep zal voor 24 juni i a.s. een advies geven over waar de ruimte precies ligt en wat eventuele risico's zijn om wel/niet over te gaan tot harmoniseren. Dit zal mede als basis dienen voor verdere onderhandelingen over het ISP. Het ISP moet natuurlijk te allen tijde een toegevoegde waarde voor onze leden hebben ten opzichte van wat hen al door de wet is gegarandeerd.

Op 9 juni a.s. worden de onderhandelingen voortgezet. Direct daarna zullen wij u uiteraard weer op de hoogte brengen van de ontwikkelingen.

Bij vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ahmed Kansouh,
023-5651052,a.kansouh@cnvdibo.nl