Paas: 'kabinet, voorkom economisch drama

27/05/2008 13:57

CNV Vakcentrale

'We pleiten voor uitstel van de BTW-verhoging. Niet omdat we balen van belasting betalen. Maar omdat het kabinet nu de inflatie moet beteugelen. Anders verliest Nederland zijn concurrentiepositie. En dat kost banen. De gevolgen zijn dan niet te overzien", waarschuwt CNV-voorzitter René Paas het kabinet, vandaag op een spreekbeurt in Groningen.

'BTW leidt tot meer inflatie. En hogere inflatie in 2009 leidt automatisch tot een hogere loonstijging. En het is de vraag of de Nederlandse economie dat juist nu kan hebben. De boel koelt af, door de ellende in Amerika. Het kon in 2009 best eens er op of er onder zijn. En dan kunnen we inflatie missen als kiespijn. Wie temt het inflatiespook?', vraagt Paas zich af. 'Het kabinet heeft nu het stuur in handen. Wij adviseren dringend om de BTW-verhoging dit jaar niet door te voeren. Maar als het kabinet iets beters weet om de inflatie te temmen, vinden we dat ook prima.'

Paas wijst verder op de scheefgroei in beloning tussen topmensen van multinationals en hun medewerkers. Hij noemt dat een fout signaal dat direct effect heeft op de loonontwikkeling. Topmensen van multinationals zouden zich dat moeten realiseren en minder moeten graaien.





http://www.cnv.nl