Gemeente Eersel


De mogelijkheden van respijtzorg

Respijtzorg is een vorm van zorg waardoor de mantelzorger (= iemand die voor een ander zorgt op niet professionele basis) tijdelijk "vrijaf" heeft van zijn of haar zorgtaken.

Ook binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kennen wij in Eersel respijtzorg. Wanneer u het huishouden voor een ander doet omdat deze persoon hier niet toe in staat is en u dit tijdelijk niet kunt doen, bijvoorbeeld omdat u op vakantie wilt of zelf tijdelijk beperkt bent, dan kan de hulpbehoevende "respijtzorg" aanvragen in het kader van de Wmo. Ook wanneer eerder hulp bij het huishouden is aangevraagd en dit is afgewezen op grond van aanwezigheid van "gebruikelijke zorg" kan er een aanvraag worden ingediend. Gebruikelijke zorg is de zorg die huisgenoten (partners, inwonende kinderen etc.) worden geacht te geven volgens het protocol "gebruikelijk zorg" van het CIZ. Respijtzorg in het kader van de Wmo is mogelijk voor een periode van maximaal 4 weken per jaar en is aan te vragen via het Lokaal Loket in het gemeentehuis. Over deze zorg is geen eigen bijdrage verschuldigd.

Naast respijtzorg in het kader van de Wmo bestaan er ook diverse vormen vanuit de AWBZ. Wanneer u bijvoorbeeld als mantelzorger de persoonlijke verzorging van uw partner, ouder of kind doet kan deze zorg tijdelijk worden overgenomen zodat u tijdelijk "vrijaf" heeft van uw zorgtaken. Dit kan bijvoorbeeld door verzorging aan huis of een tijdelijke opname in een zorghotel.

Daarnaast zijn er nog meer opties, bijvoorbeeld de vrijwillige thuishulp. Dit zijn vrijwilligers die bijvoorbeeld een aantal uurtjes per week bij u in huis komen "oppassen" en, indien mogelijk en gewenst, activiteiten met de zorgbehoevende ondernemen zodat u wat tijd heeft voor uzelf. Deze mensen worden opgeleid om deze taak uit te voeren.

Wanneer u voor een ander zorgt en benieuwd bent naar de mogelijkheden van respijtzorg of u wilt direct een vorm van respijtzorg aanvragen neem dan contact met het Lokaal Loket in het gemeentehuis, telefonisch te bereiken via: 0497-531300. Ook is er in het gemeentehuis een folder (Titel: "Als je voor een ander zorgt") verkrijgbaar met relevante informatie voor mantelzorgers.