Inspectie voor de Gezondheidszorg


Veiligheidsregio Zeeland niet meer onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het verscherpt toezicht op de Veiligheidsregio Zeeland op 16 mei opgeheven. De problemen met het personeelstekort binnen de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) zijn dusdanig opgelost dat de regio weer voldoende voorbereid is op rampen.

Vorig jaar stelde de inspectie verscherpt toezicht in bij de GHOR Zeeland onder meer omdat de paraatheid van de Regionaal Geneeskundig Functionaris (RGF) onvoldoende was. Deze coördineert de geneeskundige hulpverlening bij ongelukken en rampen. Dezelfde problemen golden voor de assisterend geneeskundige en de Hoofdsectie Geneeskundige Hulpverlening bij ongevallen (Hs-Ghor).

De GHOR Zeeland heeft naar aanleiding van het verscherpt toezicht een uitgebreid Plan van Aanpak opgesteld en er zijn extra financiële middelen uitgetrokken om aan de gestelde eisen te voldoen. Er zijn nu voldoende functionarissen beschikbaar om ten tijde van een ongeval of ramp 7 *24 de geneeskundige hulpverlening op zich te nemen. Ook voldoet de GHOR-Zeeland aan de eisen van kwaliteitscertificering die is aangevraagd voor november/december 2008.

Om de voortgang van de verbeteringen te bewaken zal de inspectie In november 2008 en mei 2009 opnieuw bezoeken brengen aan de GHOR Zeeland .