Gemeente Nuenen


Verkeersslang bij Sint Clemens basisschool

Bij veel basisscholen worden kinderen met de auto naar school gebracht, waardoor onveilige situaties, parkeerproblemen en milieuoverlast ontstaan. De problemen bij de schoolpoort zijn talrijk. Ook de gemeente Nuenen ziet in dat dit probleem aangepakt moet worden. Daarom is maandag 19 mei 2008 het spel "De Verkeersslang" op de Sint Clemens basisschool van start gegaan. De week is feestelijk geopend met een fietstocht door de buurt met alle kinderen en leerkrachten, de wethouder en de verkeerskundige van de gemeente. Wethouder Andries Mulder heeft tijdens de start het spandoek van de Verkeersslang onthuld en de kinderen het belang van het spel uitgelegd.

Het spel "De Verkeersslang" biedt een middel voor scholen om aandacht te vragen voor het haal- en brenggedrag van ouders. Het richt zich op de promotie en toepassing van milieuvriendelijk en veilig vervoer naar school. De kinderen moeten gedurende een week zoveel mogelijk met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer naar school komen. Dan krijgen zij een sticker. Deze stickers worden dagelijks verzameld en op het spandoek met de verkeersslang geplakt. Als de Verkeersslang aan het einde van de week volgeplakt is, krijgen de kinderen van de school een prijs. Niet alleen komt dit ten goede aan de verkeersveiligheid maar er wordt ook een bijdrage geleverd aan de CO2 reductie.

"De Verkeersslang" als spel is een ideaal middel om kinderen te enthousiasmeren en motiveren om te gaan lopen of fietsen naar school. Positieve emoties bij de kinderen worden doorvertaald naar positief gedrag bij de ouders. Dit enthousiasme bij kinderen en ouders kan worden aangegrepen om gedurende de lesweek niet alleen spelenderwijs maar ook op een educatieve manier met verkeersveiligheid, milieu en gezondheid bezig te zijn.

De Verkeersslang is al op meer dan vierhonderd scholen in verschillende Nederlandse gemeenten ingezet. Deelnemers waren onder andere te vinden in Breda, Nieuwegein, Bussum, Almere en Rotterdam, Hengelo en Landgraaf. Nu gaat de gemeente Nuenen aan de slag met de Verkeersslang. Kijk op http://www.verkeersslang.nl voor meer informatie en de meetresultaten van de Sint Clemens school.