Universiteit van Tilburg

Betrokken bij de samenleving

Is het bevorderen van sociale cohesie in een krachtwijk zinvol? Hoe kunnen organisaties en overheid samen invulling geven aan duurzame ontwikkeling? In hoeverre is het slim voor pensioenfondsen om hun financieringsbeleid af te stemmen op de vergrijzing? Wat kunnen andere sectoren leren van de herordening in bijvoorbeeld de energiemarkt? Het werkterrein van de Universiteit van Tilburg raakt direct aan actuele vraagstukken in de samenleving. Onze faculteiten en wetenschappelijke instituten stellen hun kennis en expertise actief beschikbaar aan bedrijven en organisaties door middel van initiatieven gericht op samenwerking, kennisoverdracht en valorisatie van wetenschappelijke kennis.

Wetenschappelijke expertise in dienst van de praktijk De maatschappelijke betrokkenheid van de UvT krijgt gestalte in uiteenlopende samenwerkingsvormen waarin wetenschap en praktijk elkaar vinden in gedeelde interesses en belangen. Een voorbeeld is het Centrum voor Kennistransfer. Dit centrum bemiddelt bij opdrachten tussen de UvT enerzijds en bedrijfsleven en non-profitorganisaties anderzijds. In 2006 kwamen 415 overeenkomsten van de grond: stuk voor stuk voorbeelden van hoe we als universiteit onze wetenschappelijke expertise in dienst stellen van de praktijk. Omgekeerd leveren bedrijfsleven en non-profit organisaties op deze manier een waardevolle bijdrage aan de valorisatie van wetenschappelijke kennis.

Een ander voorbeeld zijn de ondernemingslezingen van TiasNimbas Business School. Deze internationaal opererende business school organiseert elk jaar vier ondernemerslezingen. Hoogleraren van onze universiteit belichten hier aan de hand van cases hoe ondernemers en maatschappelijke instellingen hun denken in een breder perspectief kunnen plaatsen. Dit gezamenlijke initiatief van UvT, Brabantse Zeeuwse Werkgeversvereniging en het Loket MKB voorziet in een behoefte, zo blijkt uit het hoge aantal bezoekers.

Samen met de Universiteit van Tilburg ontwikkelde Telos, Brabants Centrum voor Duurzaamheidvraagstukken, de Duurzaamheidsbalans. Deze geeft aan hoe Brabant zich de afgelopen tijd heeft ontwikkeld en waar de belangrijkste opgaven liggen voor de toekomst. De Duurzaamheidsbalans legt een wetenschappelijke basis onder bestuurlijke keuzes. Daarnaast is het een inspiratiebron voor bestuurders, bedrijfsleven, burgers en iedereen die betrokken is bij de duurzame ontwikkeling van onze provincie.

Religie, levenbeschouwing en culturele erfgoed
De Universiteit van Tilburg is geworteld in de
christelijke-humanistische cultuur van het Europese continent. Deze rijke traditie inspireert ons nog altijd tot reflectie en aandacht voor levensbeschouwing in relatie tot wetenschap. Zo is het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing de plaats waar medewerkers, studenten en externe belangstellenden stilstaan bij de vraag hoe religie en levensbeschouwing doorwerken in onderwijs en onderzoek.

LUCE, het Centrum voor Religieuze Communicatie, verzorgt niet alleen het postacademisch onderwijs van de Faculteit Katholieke Theologie. Het centrum ontwikkelt ook lezingen, studiedagen, congressen en cursussen rond themas als religie, zingeving, ethiek, bijbel, kunst en cultuur. Met deze activiteiten wil LUCE wetenschappelijke inzichten toegankelijk maken voor breed georiënteerd publiek.

Wie geïnteresseerd is in het Europese cultuurgoed kan terecht bij het Nexus Instituut. Dit onafhankelijke instituut is gevestigd aan onze universiteit en geeft vorm aan het cultuurfilosofische debat. Nexus haalt tal van internationaal gerespecteerde intellectuelen naar de universiteit. Zo verzorgde Jürgen Habermas, een van de grootste, nog levende filosofen van onze tijd, de Nexus-lezing 2008. Een jaar eerder sprak Sonia Gandhi, weduwe van de vermoorde Indiase premier Rajiv Gandhi, de overvolle aula toe.

Zichtbare posities in de samenleving
Medewerkers en afgestudeerden van de UvT nemen in de samenleving zichtbare posities in. Veel wetenschappers laten via de media van zich horen in actuele maatschappelijke discussies en leveren wetenschappelijke bijdragen aan diverse invloedrijke adviesorganen en maatschappelijke organisaties als SER, WRR en NMa. Alumni bekleden topposities in het (inter-)nationale bedrijfsleven, de politiek en andere maatschappelijke organisaties.
© 2007 Universiteit van Tilburg - Laatst gewijzigd: dinsdag 27 mei