Universiteit van Tilburg

Excellent onderwijs

Wie kiest voor een studie aan de Universiteit van Tilburg kan rekenen op excellent onderwijs door topdocenten. We leiden studenten op voor verantwoordelijke posities in de samenleving. Onder meer door hen te laten kennismaken met de nieuwste wetenschappelijke inzichten en hen voortdurend uit te dagen tot topprestaties. De UvT heeft een gespecialiseerd onderwijsaanbod ondergebracht in zes faculteiten. Deze zijn: Economie en Bedrijfswetenschappen, Rechtsgeleerdheid, Sociale Wetenschappen, Geesteswetenschappen (communicatie, cultuur, filosofie en religie), Katholieke Theologie en - voor postdoctoraal onderwijs - TiasNimbas Business School.

De opleidingen van onze universiteit scoren hoog in externe beoordelingen. Zo staat de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen jaar op jaar in de top van rankings van Elsevier, de Keuzegids Hoger Onderwijs en de Intermediair Instituten top tien. Het Tilburgse onderwijs in Nederlands Recht verdient volgens Nederlandse hoogleraren de eerste plaats (bron: Elsevier, 2007). De studies Communicatie- en informatiewetenschappen en Algemene Cultuurwetenschappen bezorgen de faculteit Geesteswetenschappen al jarenlang de eerste plaats in de Keuzegids Hoger Onderwijs, een ranking die zich baseert op beoordelingen van studenten en deskundigen.

Unieke en innovatieve opleidingen
Het excellente onderwijs inspireert tot innovatieve en unieke opleidingen. Zo start in september 2008 aan de UvT de Engelstalige bacheloropleiding Liberal Arts. Liberal Arts is een driejarig multidisciplinaire opleiding voor getalenteerde, breed geïnteresseerde studenten die het beste uit zichzelf willen halen. Een ander voorbeeld is de internationaal unieke tweejarige masteropleiding medische psychologie van de Faculteit Sociale Wetenschappen. De Faculteit Katholieke Theologie verzorgt als enige in Nederland katholiek wetenschappelijk onderwijs dat kerkelijk erkend is.

Wie verder wil kijken dan één vakgebied, heeft binnen de UvT de keuze uit een breed aanbod van multidisciplinaire opleidingen waarin de expertises van verschillende faculteiten samenkomen. Voorbeelden zijn: Recht en Management, Economische Psychologie of Taalkunde en Informatica.

Uniek is TiasNimbas Business School, het internationale topinstituut voor postdoctorale managementopleidingen met vestigingen in Berlijn, Bonn, Tapei, Eindhoven, Tilburg en Utrecht. Ze biedt een unieke portfolio van internationaal hoog aangeschreven managementprogrammas en ontwikkelt opleidingen op maat voor gerenommeerde organisaties en bedrijven. In Europa haalde TiasNimbas Business School de zesde plaats (elfde plaats wereldwijd) voor de Executive MBA (bron: Financial Times, 2007).

Oog voor individuele studenten
Hoewel studenten aan de UvT de ruimte krijgen, laten we hen niet aan hun lot over. Docenten en studiebegeleiders hebben oog voor de individuele student. Ze doen er veel aan de studiekeuze optimaal af te stemmen op het individuele niveau, de persoonlijke motivatie en ambitie. Al onze opleidingen werken met een Bindend Studie Advies. We bezinnen ons voortdurend op nieuwe instrumenten om de studiekeuze te begeleiden.

Studenten die goed presteren, komen in aanmerking voor het Honours Programma, Topclasses en Excellence Scholarships. Stuk voor stuk unieke mogelijkheden voor inhoudelijke verdieping voor studenten die het uiterste uit zichzelf willen halen.

Wie zich internationaal wil laten inspireren, kan zijn mogelijkheden beproeven aan onder meer Venice International University; een internationaal netwerk van vijf Europese en vijf niet-Europese universiteiten waaraan ook de Universiteit van Tilburg deelneemt. De UvT onderhoudt daarnaast contacten met vele partneruniversiteiten overal ter wereld.
© 2007 Universiteit van Tilburg - Laatst gewijzigd: dinsdag 27 mei