Provincie Utrecht

Leges vergunning koude-warmteopslag afgeschaft

27-5-2008 -

Provincie bevordert duurzame energie

Bedrijven die gebruik willen maken van koude-warmteopslag hoeven vanaf 1 oktober de kosten van de vergunning niet langer te betalen. De provincie schaft per die datum de legeskosten af.

Koude-warmteopslag (KWO) is een duurzame techniek waarmee een energiebesparing van vijftig tot tachtig procent kan worden gerealiseerd ten opzichte van conventionele energiebronnen als aardgas. De kou en warmte voor het koelen en verwarmen van gebouwen wordt opgeslagen in en onttrokken aan het grondwater. op de verwarming en koeling van gebouwen en woningen. Voor het onttrekken van grondwater is een vergunning nodig in het kader van de Grondwaterwet. De provincie is bevoegd om deze te verlenen. De kosten van de vergunning bedragen nu ongeveer tussen de EUR 2.000 en de EUR 45.000, afhankelijk van de grootte van de installatie.

De provincie heeft duurzame energie en energiebesparing hoog op de agenda staan. Met het afschaffen van de legeskosten wil de provincie bedrijven aanmoedigen om over te stappen op koude-warmteopslag. In de loop van 2008 maakt de provincie verdere stimuleringsregelingen bekend voor duurzame energie en energiebesparing. Het afschaffen van de kosten geldt voor een proefperiode van twee jaar.

Meer informatie: Doron Verstraelen, telefoon 030 - 258 2122