Provincie Utrecht

Veilig fietsen tussen Harmelen en De Meern

27-5-2008 -

De provincie Utrecht gaat de N198 tussen Harmelen en De Meern aanpassen zodat de weg veiliger wordt voor fietsers. Er komen fietssuggestiestroken op de weg en de maximumsnelheid wordt teruggebracht van 80 naar 60 km/uur. De aanpassingen worden zo spoedig mogelijk en nog voor de zomer van dit jaar gerealiseerd.

Het gaat om een wegvak van 1,8 kilometer tussen de Veldhuizerweg (ontsluitingsweg Leidsche Rijn) en de bebouwde kom van Harmelen. Het is een zogeheten gebiedsontsluitingsweg: een doorgaande provinciale weg met een doorstroomfunctie en een maximumsnelheid van 80 km/uur.

Aanleiding
In oktober 2007 is op dit wegvak nieuwe markering aangebracht volgens de nieuwste richtlijnen voor gebiedsontsluitingswegen buiten de bebouwde kom. Door deze nieuwe belijning hebben de (brom)fietsers minder ruimte gekregen.
De provincie heeft hierover klachten gekregen van fietsers en omwonenden en ook de gemeente Woerden heeft aangedrongen op maatregelen.

Oplossing
De provincie heeft een onderzoeksbureau gevraagd een en ander uit te zoeken.
Als de weg gebiedsontsluitingsweg zou blijven, zijn er forse investeringen nodig om de weg duurzaam veilig in te richten. Vanwege het bestaande smalle profiel van de weg zouden er vrijliggende fietspaden of een parallelweg moeten worden aangelegd. Hiervoor moeten gronden worden aangekocht en een aantal panden gesloopt. Gekozen is voor de optie om de functie van de weg te veranderen in een zogeheten erftoegangsweg met een daarbij passende inrichting: fietsstroken en een maximumsnelheid van 60 km/uur. De aanpassingen aan de weg worden zo spoedig mogelijk en nog voor de zomer van dit jaar gerealiseerd.

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon 030 - 258 3319