Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Inburgeringsagenda Zoetermeer

26-05-2008

Speech minister Vogelaar bij ontvangst eerste gemeentelijke inburgeringsagenda Zoetermeer 26 mei 2008.

Wethouder Haan, aanwezigen,
Zoetermeer is een belangrijke groeigemeente in Zuid-Holland. Een gemeente met een stevige integratieproblematiek. Toch bent u erin geslaagd om als eerste met een eigen inburgeringsagenda te komen. Gefeliciteerd!

De wethouder heeft het al gezegd: iedereen die mogelijk in aanmerking kon komen voor een inburgeringstraject is vorig jaar door u benaderd. Wie er klaar voor was, kreeg een aanbod. En dit jaar is de groep waar dat voor geldt verruimd. Ook wie niet wettelijk hoeft, maar wel wil maakt nu kans op een inburgeringsaanbod van de gemeente.

In Zoetermeer was sprake van enige achterstand, maar deze wordt dit jaar volledig ingelopen. Dat is in veel gemeenten wel anders. Met name in de vier grote steden en dan vooral in Amsterdam. Ik heb begin deze maand de achterstanden bij de inburgering niet voor niets zeer zorgelijk genoemd.

Minister Vogelaar nam in Zoetermeer de eerste inburgeringsgagenda in ontvangst
Minister Vogelaar nam in Zoetermeer de eerste inburgeringsgagenda in ontvangst. Foto: J.C. van Es

In Nederland wonen ongeveer 500.000 mensen die onze taal niet of nauwelijks spreken. En dat terwijl alles met taal begint. De Wet inburgering bleek echter moeilijk uitvoerbaar en er was te weinig voorbereidingstijd voor de gemeenten. Daarom heb ik de wet met terugwerkende kracht vereenvoudigd.

Zo kunnen gemeenten voortaan zelf bepalen aan welke inburgeraars ze een aanbod doen. Daarmee kunnen ze prioriteiten stellen en is ook meer maatwerk mogelijk. Maatwerk waarmee de inburgering direct gericht is op werk, opvoeding en opleiding. Op meedoen in de maatschappij. Daar hoort ook bij dat vooral hoger opgeleiden gebruik kunnen maken van inburgering via het staatsexamen.

Zoetermeer zat al op deze lijn en zal de nieuwe mogelijkheden daarom snel kunnen benutten. In Zoetermeer blijft niemand aan de kant. In het beleidsplan, waarop de agenda een aanvulling met harde deadlines is, staat het zo: Meedoen door aan het werk te gaan, liefst regulier. Werken is immers goed voor mensen: het vergroot niet alleen de zelfstandigheid, maar geeft ook structuur, vergroot de eigenwaarde en het sociaal netwerk en maakt het makkelijker om te integreren.

Daaraan wordt inhoud gegeven met verbeterde inburgeringstrajecten. Voorafgaand aan het aanbod krijgt de inburgeraar een toets. Op grond van het resultaat volgt een aanbod op maat. Dat aanbod gaat in Zoetermeer altijd over taal in combinatie met opleiding, opvoeding of werk.

Sommige groepen staan nog ver af van de arbeidsmarkt. Daar is maatschappelijke participatie in de eigen wijk of buurt een eerste stap. Het gaat dan vooral om vrouwen die hier vaak al een groot aantal jaren wonen, maar nauwelijks de deur uitkomen. Voor hen zijn in Zoetermeer de participatiemakelaars bedacht. In aanvulling op de theoretische inburgering helpen zij bij het vinden van een stage- of vrijwilligersplek. De makelaars hebben ook als taak om autochtone buurtbewoners te werven die inburgeringsmaatje of gids willen worden. Zo wordt inburgering in Zoetermeer een zaak van iedereen!

We gaan voor meer en beter. Samen met de gemeenten. Alle 50 gemeenten met de grootste integratieproblemen stellen daarom net als Zoetermeer een inburgeringsagenda op. Zonodig met hulp van een aanjaagteam vanuit het Rijk om de boel vlot te trekken. Bijvoorbeeld waar het gaat om het bij elkaar brengen van gemeenten, cursusaanbieders en inburgeraars.

Dit offensief gaan we binnenkort ondersteunen met een grote publiciteitscampagne via Postbus 51. Ik zeg er verder niets over. Ik wil u tot die tijd graag nieuwsgierig houden.

We gaan voor meer en beter in alle 50 gemeenten. Ik wil daarom de uitvoeringsproblemen in de grote steden vóór de zomervakantie op tafel hebben. Daar en overal elders moeten we lokale knelpunten effectief kunnen aanpakken. Want overal moeten we investeren in inburgering-op-maat. Gericht op scholing, opvoeding en werk. Integreren is participeren.

Met de eerste lokale inburgeringsagenda heeft Zoetermeer de wave ingezet. Ik hoop dat we die voortrekkersrol binnenkort kunnen belonen. Liefst met een oppasregeling die voor cursisten een paar uur betaalbare kinderopvang per week mogelijk maakt. Dat kan helpen om hier met succes de volgende uitdaging aan te gaan. Naast een passend aanbod voor inburgeringsplichtigen ook maatwerk voor al die mensen die zich vrijwillig melden voor een inburgeringstraject.

Ik wens u veel succes!