Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO geeft achttien miljoen voor negen grote investeringen

27 mei 2008

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 17,9 miljoen euro toegekend aan negen grote investeringen. De investeringen zijn van nationaal belang en worden uitgevoerd op universiteiten en instituten.

NWO ontving zestien aanvragen voor in totaal 88 miljoen euro. Een commissie heeft gekeken naar de wetenschappelijke kwaliteit, het maatschappelijke belang en de nationale toegankelijkheid. Uiteindelijk ontvangen negen aanvragen geld. In totaal gaat het om 17,9 miljoen euro aan NWO-bijdrage.

Het programma Investeringen NWO-groot is gericht op investeringen die innovatief wetenschappelijk onderzoek van hoog niveau mogelijk maken. De investeringen moeten een landelijke functie hebben en de spankracht van de betrokken instelling te boven gaan.

Gehonoreerde aanvragen (gerangschikt per instelling):

Spectaculaire massasspectrometer
Erasmus MC, prof. dr. R. Kanaar,1.087.000 euro
De kern van de aanvraag betreft de combinatie van Surface Plasmon Resonance en een massaspectrometer met zgn. elektron transfer dissociation technology. Met deze technieken willen de aanvragers met name eiwit-eiwit interacties, cofactor-binding, en eiwitmodificaties bestuderen die betrokken zijn bij de expressie en het intact houden van ons genoom.

Lasermicroscoop voor levend weefsel
NIOB-KNAW, prof. dr. J.C. Clevers, 971.040 euro De aanvraag betreft een twee-foton lasermicroscoop die in levend weefsel kan kijken voor vijf verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van kanker- en stamcelonderzoek. Met behulp van een aantal kleurstoffen kunnen verschillende celprocessen tegelijkertijd worden bestudeerd in bijvoorbeeld muizen of zebravissen.

Vier lasersmicroscopie-opstellingen
Vrije Universiteit, dr. ir. E.J.G. Peterman, 2.770.000 euro De aanvraag beoogt de ontwikkeling en realisatie van vier verschillende baanbrekende laser-gebaseerde microscopie-opstellingen voor de studie van levende biologische systemen van molecuul en cel tot weefsel.

Eiwitzuiverings- en karakterisatiefaciliteit
Nederlands Kanker Instituut, dr. A. Perrakis, 1.407.000 euro De aanvraag betreft een faciliteit voor identificatie, zuivering, karakterisatie en kristallisatie van eiwitten en omvat verschillende soorten apparatuur, waaronder voor massaspectrometrie. Te samen met andere, reeds aanwezige apparatuur zal de faciliteit één geheel vormen met als doel een beter inzicht in moleculaire mechanismen van eiwitten.

Database van tolregisters
Rijksuniversiteit Groningen, dr. J.W. Veluwenkamp, 1.247.500 euro De aanvraag betreft het opzetten van een database van tolregisters van Sontpassages (Denemarken) op grond waarvan men verwacht te kunnen bijdragen aan (onder andere) de verklaring van de economische expansie en achteruitgang van Nederland tussen 1500 en 1850.

DNA-biobank
UMC Groningen, prof. dr. B.H.R. Wolffenbuttel, 5.137.000 euro Dit project betreft een aanvraag voor het opzetten van een DNA-biobank, die een toevoeging zal vormen op de lopende LifeLines Cohort Studie. De biobank zal bestaan uit DNA van ten minste 165.000 personen, met een voorstel voor follow-up van 30 jaar.

Uitgebreide ADHD-database
UMC St. Radboud, prof. dr. J.K. Buitelaar, 1.281.230 euro De aanvraag betreft het uitbreiden van een bestaande database van ADHD-patiënten met data van MRI-scans, follow-up data, en gegevens van familieleden. Doel van het project is inzicht te verkrijgen in de consequenties van ADHD-risicogenen op hersenstructuren en hersenfuncties.

Realtime nano-imaging microscoop
Universiteit Leiden, prof. dr. J.M. van Ruitenbeek, 2.325.000 euro Deze aanvraag betreft een nieuw op te zetten microscoopfaciliteit voor realtime nano-imaging, genaamd ESCHER. Met behulp hiervan kunnen nanomaterialen en biologische materialen zeer precies worden geanalyseerd.

Röntgendiffractieapparaat
Universiteit Utrecht, prof. dr. P. Gros, 1.650.000 euro Dit voorstel betreft een aanvraag voor nieuwe en meer gevoelige röntgen-diffractieapparatuur waarmee geavanceerd chemisch en biologisch structuuronderzoek kan worden verricht.

..............................