Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Wiskunde strategienota Concentratie en Dynamiek

27 mei 2008

Wiskundigen zetten in op vierde onderzoekscluster en investeren in jong talent.

Onlangs presenteerde een afvaardiging van wiskundigen de wiskunde strategienota Concentratie & Dynamiek. Het document behandelt de status van het wiskundig onderzoek en een deel van het onderwijs in Nederland. Professor Arjen Doelman, voorzitter van de commissie, benadrukte de drie grootste ambities: continueren en uitbreiden van de drie onderzoeksclusters, investeren in jong onderzoekstalent en het vergroten van het onderzoeksbudget. De voorstellen vragen in totaal om een investering van 40 miljoen euro over vijf jaar.

Een nieuwe generatie wiskunde hoogleraren, die de onderzoekers representeren die de komende jaren het wiskundeonderzoek in Nederland gaan trekken, schreef de strategie. Input kregen ze vanuit de vele gesprekken met wiskundigen in heel Nederland. De strategie kwam tot stand in opdracht van de Adviescommissie Wiskunde van NWO Exacte Wetenschappen en Overleg Orgaan Wiskunde.

Concentratie
Deze commissie spreekt zich succesvol uit over drie onderzoeksclusters, de zogenaamde wiskundeclusters, die zich vormden naar aanleiding van de vorige strategie uit 2002 'Nieuwe Dimensies, Ruimer Bereik'. Zij wil dat de wiskunde hier verder op voortbouwt. Stochastiek en het onderzoeksinstituut EURANDOM benoemt de strategie als een belangrijke vierde concentratie.

Dynamiek
De dynamiek van het onderzoek is voor de wiskundigen belangrijk. Om de wiskunde te laten stromen geeft de strategie geen keuzerichting voor onderzoeksonderwerpen. 'Wat vandaag zuiver is kan over een jaar toegepast zijn. Juist deze snelle integratie maakt de wiskunde zo vruchtbaar. De onderzoeksgroepen moeten zelf de meest productieve weg zoeken tussen nieuwsgierig gedreven onderzoek en onderzoek gericht op korte-termijnvalidatie', schrijft de commissie. Om het onderzoek ook dynamisch te houden moet de aantrekkingskracht van een wetenschappelijke carrière, via postdoc of tenure-trackers, in de wiskunde vergroten. Naast de clusters speelt ook het budget bestemd voor wetenschappelijk onderzoek hierbij een grote rol.

Masterplan
Jan Karel Lenstra, directeur van het Centrum voor Wiskunde en Informatica, nam de nota in ontvangst van Arjen Doelman. 'Deze strategie is zeer waardevol bij de ontwikkeling van het Masterplan van de Toekomst van de Wiskunde, waar minister Plasterk ons opdracht voor heeft gegeven', aldus Lenstra, die voorzitter is van de klankbordgroep voor de ontwikkeling van dit Masterplan. Meer dan de strategienota zal het Masterplan stilstaan bij de ontwikkeling van het wiskundeonderwijs. Tijdens een speciale bijeenkomst op 26 en 27 mei gaat een werkgroep verder vorm geven aan het Masterplan Naar verwachting verschijnt het plan na de zomer.

..............................

Meer informatie

* Afdeling Voorlichting & Communicatie (NWO)
* 070-3440713, nwo_nieuws@nwo.nl.