Grote zorg om kinderen in door geweld geteisterd Zimbabwe 27 mei 2008, New York - Op 27 juni zal in Zimbabwe een tweede verkiezingsronde worden gehouden, waarbij beslist wordt wie de volgende president van het land zal worden: Morgan Tsvangirai of toch weer Robert Mugabe. Mugabe is niet van plan om te verliezen en zijn aanhangers maken dat op gewelddadige wijze duidelijk aan Zimbabwanen die op Tsvangirai willen stemmen. Duizenden mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen en er zijn honderden gewonden gevallen.

Het geweld in Zimbabwe belemmert de hulp aan kwetsbare kinderen in dit land. Foto: Unicef Zimbabwe
Het geweld in Zimbabwe belemmert de hulp aan kwetsbare kinderen in dit land. Foto: Unicef Zimbabwe

James Elder van Unicef Zimbabwe zegt dat het geweld en de brandstichtingen zeer negatieve gevolgen hebben voor de kinderen in Zimbabwe. "Ze zien dat het huis van hun familie in brand wordt gestoken, dat het vee wordt gedood, of erger. Het kan zijn dat ze zelf worden geslagen of anderszins worden aangevallen. Het zijn uiterst zorgwekkende tijden en dat betreurt Unicef ten zeerste."

Bedreigingen
In Zimbabwe zijn kinderen al zeer kwetsbaar. Voornamelijk als gevolg van de aids-epidemie telt het land 1,4 miljoen wezen en Zimbabwe is verder verzwakt door jarenlang politiek wanbeleid en een duizelingwekkend hoge inflatie. Unicef en haar partners zorgen in Zimbabwe al jarenlang voor hulp aan deze kinderen op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs, maar medewerkers van de lokale hulporganisaties waarmee Unicef samenwerkt, worden sinds de afgelopen maanden bedreigd en in hun werkzaamheden belemmerd.

"Ondanks alle problemen die het land kent, is het onderwijs altijd het paradepaardje van Zimbabwe geweest. De meeste kinderen, of ze nu wees waren of niet, gingen naar school. Maar de kinderen die hebben moeten vluchten, volgen natuurlijk nu geen onderwijs meer. Dus we hebben er nog een probleem bij," aldus Elder.

Nog meer geweld
Unicef en haar partners bieden hulp aan degenen die ontheemd zijn. Er wordt gezorgd voor schoon water en dekens. Helaas belemmert het geweld de uitvoering van andere noodhulp in het land. Er zijn aanwijzingen dat Zimbabwe de komende tijd met alleen maar meer geweld te maken zal krijgen.

"Ik sprak een jongetje van ongeveer tien jaar oud. Hij zei me dat hij niet begreep wie de mensen waren die vanwege de politieke omstandigheden in het land zijn familie aanvielen. Hij zag hoe de twee koeien van zijn familie werden gedood en hoe zijn oom werd geslagen. Uiteraard was hij doodsbang. Hij is gevlucht van huis, van school, van alles," vertelt James Elder.

Vorige week hebben VN-organisaties gewaarschuwd dat als het geweld in Zimbabwe aanhoudt, de omstandigheden in het land 'op kritieke niveau's' zullen belanden.