Gemeente Nederbetuwe


* Bekendmakingen

Jongeren in gesprek met politiek over Jeugdbeleid

27 mei 2008
Raads- en commissieleden vroegen onlangs aan zo'n 214 jongeren in de leeftijd van 10 tot 23 jaar en uit alle kernen wat zij belangrijk vinden als het gaat om jeugdbeleid. Van de resultaten is een rapport opgesteld.
Nieuw jeugdbeleid
Onze gemeente wil het jeugdbeleid opnieuw vorm geven. Hierbij wordt zoveel als mogelijk rekening gehouden met alle aspecten die van invloed zijn. Een belangrijke factor is de mening van de jongeren.

Vragen
Voor een goed inzicht waren in het plan van aanpak vragen opgenomen als: wat is er geregeld, wat kan er beter of anders, sluiten de voorzieningen aan op de behoeften, voldoet het beleid aan de huidige eisen en regelgeving.

Conclusies
Hoewel jongeren vaak heel verschillend over zaken denken -dat zal niemand verbazen- zijn er toch wel een paar duidelijke conclusies te trekken uit het rapport.

* `Thuis'
In het algemeen voelen jongeren zich goed thuis in onze gemeente: het is hier rustig en veilig. Auto's die te hard rijden zijn de meest genoemde bedreiging van de veiligheid. En gelukkig, óók jongeren ergeren zich aan hondenpoep en zwerfvuil.


* Niet spannend
De jeugd vindt het activiteitenaanbod in de dorpen in het algemeen weinig uitdagend en niet zo spannend. Niet alle jongeren ervaren dat als een probleem; zij realiseren zich dat wij een plattelandsgemeente zijn. Vooral de oudere jeugd mist wel uitgaansgelegenheden en ontmoetingsplekken. Niet iedereen vindt de aanwezige dorpshuizen, jongerensozen en jongerenclubs even aantrekkelijk.


* Openbare ruimte
Speeltuintjes voor kinderen tot een jaar of 12 zijn er wel, maar voor de oudere jeugd is er in de openbare ruimte minder te beleven. Door een gebrek aan bijvoorbeeld trapveldjes wordt op straat gespeeld maar dat ervaren omwonenden soms als lastig en storend.


* Normen en waarden
De meeste jongeren zijn gehecht aan hun leefomgeving. Normen en waarden zijn belangrijk in onze gemeente. Maar omdat Neder-Betuwe een opvallend verzuilde gemeente is en de hechting met name een hechting is binnen de eigen groep, komen de normen en waarden soms niet overeen. Er kan een `wij-zij'-gevoel ontstaan. Dit kan weer leiden tot het niet accepteren of respecteren van elkaars levenswijze. Soms zelfs tot intolerantie en schermutselingen tussen bijvoorbeeld schoolgaande jeugd op weg naar middelbare scholen met een verschillende identiteit.


* Verbetering sociale samenhang
Een aanbeveling van de werkgroep is om de sociale samenhang te verbeteren. Uiteraard met respect voor en behoud van een ieders eigen identiteit. Het is duidelijk dat voor ouders en scholen hierbij een belangrijke rol is weggelegd.


* Omgeving uitdagender
Een andere aanbeveling is, om de omgeving uitdagender te maken. Bijvoorbeeld meer vrije en avontuurlijke ruimte, meer trapvelden en meer voorzieningen voor de oudere jeugd.


* Horeca en soos
Het zou fantastisch zijn wanneer de plaatselijke horeca aantrekkelijke uitgaansmogelijkheden voor jongeren gaat bieden. Ook jongerensozen kunnen creatieve en sociale ontmoetingsplekken zijn maar hier is vaak het gebrek aan vrijwilligers een belemmering. Een stimulans is nodig om meer inwoners enthousiast te krijgen voor dit vrijwilligerswerk.


* Geen invloed?
Een wat zorgelijke constatering is, dat jongeren menen geen invloed te hebben om hun leefomgeving en daardoor geen initiatieven nemen.
Een aanbeveling is om jongeren te prikkelen zelf met ideeën te komen die vervolgens samen worden uitgewerkt en uitgevoerd, eventueel met een financiële bijdrage en hulp van jongerenwerk. Met mooie woorden: het stimuleren van betrokkenheid en participatie in de samenleving.

En verder
De werkgroep van raads- en commissieleden gaat na de zomervakantie in gesprek met de (volwassen) professionals en vrijwilligers die veel met jeugd en jongeren in contact zijn.
Want ook van hen willen we horen: wat gaat goed en wat minder. Waaraan moet extra aandacht worden besteed.

Keuze raad
Al deze informatie, verkregen van jong en minder jong, vormt de inspiratie voor een nota Jeugdbeleid die begin 2009 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Aan de raad dan de keus waarnaar de komende jaren extra aandacht uitgaat.

Meer weten?
Plan van aanpak
Rapportage

Gemeente Neder-Betuwe | Burgemeester Lodderstraat 20 | 4043KM Opheusden | Tel: 0488-449900 |info@nederbetuwe.nl | © Gemeente Neder-Betuwe